Curs oficial BNR

28.03.2017
  • 1 EUR Variatie: 0.00144.5514 RON
  • 1 USD Variatie: 0.00424.1912 RON
  • 1 CHF Variatie: 0.0006999999999994.2536 RON
  • 1 GBP Variatie: -0.00235.2663 RON
  • 1 gr. aurVariatie: -0.4623168.8541 RON

Talentul si sustenabilitatea sa ocupa un loc dominant pe agenda de business a anului 2014Data publicarii: 23-01-2014 | HR/Cariere (RSS)

  •  Print   | 
  • Trimite prin Y!M
  • Bookmark & Share


In contextul unor cresteri prudente si modeste ale planurilor de angajare din Europa si America de Nord, liderii economici mondiali abordeaza tema capitalului uman si a somajului in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

ManpowerGroup participa incepand de ieri la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde conduce discutii privitor la modul in care companiile si liderii sectorului de afaceri pot raspunde presiunilor din ce in ce mai intense pe care le exercita fortele macroeconomice asupra pietei fortei de munca. Compania, reprezentata de liderii sai regionali si CEO-ul Jeff Joerres, modereaza patru sesiuni, printre care si atelierul "Rezolvarea ecuatiei somajului”, dedicat modalitatilor de reducere a somajului structural, imbunatatirii ocuparii la nivel global si crearii unui mediu propice antreprenoriatului. 

Intr-un raport lansat la sfarsitul lui 2013, organizatia Forumului Economic Mondial identifica 10 tendinte dominante si ingrijoratoare ale anului 2014. Doua dintre acestea se refera direct la forta de munca: cresterea discrepantelor in venituri si persistenta somajului structural. In plus, piata fortei de munca va fi afectata si de declinul global al increderii in politicile economice. 

"Asemuim aceasta situatie Nodului Gordian”, spune directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof. "In ultimii sase ani, pe fondul crizei, al schimbarilor demografice si al evolutiei tehnologice, au aparut diverse tendinte care au influentat capacitatea companiilor si guvernelor de a functiona cu succes pe noile coordonate economice. Astazi, vedem cum aceste tendinte se intercaleaza, exercitand din ce in ce mai multa presiune, iar interdependenta lor este atat de complexa incat nu mai pot fi gestionate individual, ci doar in ansamblu. Ca atare, reunirea liderilor economici intr-un forum de anvergura si atentia pe care o dedica problemelor legate de forta de munca sunt un semnal ca atat companiile, cat si institutiile publice au inceput sa constientizeze noua realitate a pietei muncii si apeleaza la expertiza reala in domeniu pentru a raspunde noilor provocari.”

In pregatirea reuniunii de la Davos, ManpowerGroup a lansat raportul intitulat "Simplifica pentru a castiga in Era Resurselor Umane.” Acesta contine un set de concluzii si recomandari adresate liderilor de companii, centrate pe caile de a creste agilitatea organizatiei. In urma chestionarii a 18,773 de angajatori din 42 de tari si teritorii, compania a ajuns la concluzia ca agilitatea este considerata importanta de peste 82% dintre acestia. Cei mai preocupati de problema agilitatii s-au aratat angajatorii din Costa Rica (88%), Ungaria (85%) si Romania (82%) la polul opus situandu-se angajatorii din Slovenia (41%), Hong Kong (32%) si India (23%). In ultimul an subiectul agilitatii organizationale a preocupat, in mai mica sau mai mare masura, 71% dintre respondentii studiului. 

Ca raspuns la nevoia de agilitate, ManpowerGroup a recomandat organizatiilor sa prioritizeze simplificarea, perceputa ca o aplatizare a structurilor ierarhice, o reducere a insularizarii functionale sau geografice in interiorul companiei, o accelerare a proceselor de decizie si o corelare a strategiilor de atragere si management a talentului cu strategiile de business. Raportul subliniaza ca simplificarea trebuie sa porneasca de la conducatorul companiei si sa fie preluata de intreaga echipa de management, indeosebi de directorul de resurse umane, caruia ii revine rolul de vector principal in comunicarea cu piata fortei de munca.

"Pe masura ce urmarim evolutia tendintelor pe care Manpower le-a identificat cu incepere din 2008, devine din ce in ce mai clar ca a nu tine seama de importanta talentului reprezinta un real pericol economic. Participarea individului la piata muncii nu este o problema intre multe altele, ci un factor determinant al supravietuirii si succesului. Nu este suficient sa existe o forta de munca potentiala in diverse parti ale globului, trebuie ca aceasta sa aiba competentele si atitudinea ceruta de angajatori, iar acolo unde forta de munca talentata este disponibila, trebuie ca mediul si infrastructura sa favorizeze accesarea acesteia de catre angajatori. Aceasta este o provocare reala in conditiile in care afacerile sunt globale, talentele au o mobilitate crescuta, dar guvernele nu pot actiona decat la nivel local. De aici si nevoia unor discutii la nivel mondial.” explica Valentin Petrof.

2014 este al zecelea an de parteneriat strategic dintre ManpowerGroup si Forumul Economic Mondial. In urma cu trei ani, compania globala de resurse umane a supus atentiei Forumului ideea tranzitiei la un nou sistem economic, Era Resurselor Umane, dominat de talentul individual, iar anul trecut a semnalat forului intensificarea si cresterea complexitatii fortelor economice ce afecteaza ocuparea si somajul.

Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Cele mai citite stiri