Nicolescu (CNIPMMR): Majorarea accizei la carburanti va produce un impact semnificativ asupra a 76% dintre IMM-uri

Data publicarii: 23-01-2014 | Afaceri

Majorarea accizei la carburanti va produce un impact semnificativ asupra a 76% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania, 59% dintre acestea fiind chiar in pericol de a-si reduce dimensiunea afacerilor, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

'In urma unui sondaj realizat in perioada 16-22 ianuarie 2014 la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, a reiesit ca majorarea accizei la carburanti va produce un impact semnificativ asupra a 76% dintre acestea. Mai mult, un procent de 59% dintre firme sunt chiar in pericol de a-si reduce dimensiunea afacerilor, in timp ce 15% ar putea ajunge la solutia extrema de inchidere a operatiunilor comerciale', a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, majorarea accizei la carburanti va avea ca efect imediat cresterea, cu peste 3%, a preturilor produselor si serviciilor realizate de companiile din Romania.

'Toti respondentii sondajului considera ca majorarea accizei va avea ca efect direct cresterea preturilor, 74% dintre firme previzionand o crestere de peste 3% a preturilor produselor si serviciilor realizate de compania lor, in timp ce 24% indica o majorare a preturilor de peste 10%. Scumpirea accizei la carburanti va afecta in principal relatia pe care firmele o au cu clientii (sustin 79% dintre firmele chestionate), cu furnizorii (38%), dar va conduce si la diminuarea numarului de salariati (38%)', a mai spus presedintele CNIPMMR.

In opinia IMM-urilor chestionate, majorarea accizei la carburanti ar trebui inlocuita cu alte masuri, menite sa sprijine dezvoltarea mediului de afaceri.

'Un procent de 47% dintre IMM-uri au solicitat reducerea cheltuielilor bugetare, 35% - masuri ferme pentru reducerea evaziunii fiscale si cresterea gradului de colectare. De asemenea, a fost punctata si importanta absorbtiei rapide a fondurilor europene pentru lucrari de investitii si cresterea redeventelor pe resurse naturale', a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: