Capcana creditului in lei: scapi de riscul valutar, dar dai de altul la fel de mare

Data publicarii: 28-01-2014 | Finante-Banci

Bancherii ne invita sa luam credite in lei , "fara risc valutar", cu ocazia recentelor scaderi de dobanda. Totusi, creditele in moneda nationala nu sunt lipsite de riscuri si viitorul debitor trebuie sa se asigure ca are suficiente resurse pentru a face fata capriciilor leului.

Mult-asteptata scadere a dobanzilor la creditele in lei s-a aratat la fata si in Romania, la cinci ani de la declansarea crizei financiar-economice. BNR a scazut dobanda cheie, pe fondul unei inflatii in scadere, in mai multi pasi, de la 5,25% (pana in iulie 2013), la 3,75% in ianuarie 2014, fapt ce a facut si ca referintele de pe piata interbancara sa o ia in jos.

Cotatiile Robor la 3 luni si 6 luni au ajuns de la 4-5%, la 2%, respectiv 2,6%. De aceste scaderi s-au bucurat, in principal, cei care aveau credite in derulare cu dobanzi variabile.

Pentru moment, dobanda la creditele noi in lei se apropie de cea la creditele in euro doar in cazul imprumuturilor ipotecare.

De la creditul exclusiv in euro cu garantii de stat la cel in lei

Pana anul trecut, romanii au fost incurajati sa se imprumute pe termen lung in euro chiar cu garantii de la stat, prin programul Prima casa, la un avans de doar 5% din valoarea locuintei achizitionate. Aproape 100 de mii de astfel de credite in euro au fost acordate famililor de romani, cele mai multe pe 30 de ani.

Apoi, guvernul si BNR, pe fondul scaderii resurselor in euro ale bancilor comerciale, s-au gandit sa stimuleze creditarea in lei, asa ca legea a fost schimbata, si creditele in euro prin Prima Casa nu au mai fost posibile de la jumatatea anului trecut. Inainte de asta, indatorarea pe termen scurt in valuta, pentru consum, a fost, practic, interzisa de catre BNR in 2012.

La momentul la care Prima casa trecea exclusiv pe lei, rata la un credit era cu aproximativ 30% mai mare.

Acesta pare momentul perfect pentru a-ti cumpara o casa, mai ales daca e prin Prima casa, unde dobanda anuala efectiva pleaca de la 5%, in cazul in care clientul indeplineste unele conditii. In cazul creditelor standard in lei, dobanzile pornesc de la 5,5%.

Cine renunta la riscul valutar si-l ia pe cel de dobanda

Insa, in ciuda retoricii bancherilor centrali si comerciali, creditul in lei nu este unul lipsit de riscuri. Acesta te scapa de riscul valutar specific creditelor in valuta, dar te leaga de altul, mai acut in tarile ca Romania: cel de dobanda.

Din cauza diferentei de dobanda, pana acum nu incaea comparatie intre costurile pe care le presupune un credit in euro fata de unul in lei. De altfel, nici in cele mai acute momente de depreciere a leului, un credit in euro legat de referintele din piata nu era mai prost decat unul in valuta ca nivel al costurilor.

Integral in ECONOMICA.net