Fitch: Romania va avea in 2014 cel mai redus necesar de finantare din patru state CEE analizate

Data publicarii: 28-01-2014 | Finante-Banci

Patru state din Europa Centrala si de Est (Polonia, Ungaria, Cehia si Romania) vor fi nevoite sa imprumute, in 2014, suma de 78,5 miliarde de euro pentru a-si finanta deficitele bugetare si pentru rostogolirea datoriei, iar Romania este tara cu cel mai redus necesar de finantare, de 13,2 miliarde de euro, se arata intr-un raport publicat luni de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

Potrivit sursei citate, in 2014 Polonia trebuie sa imprumute 31,9 miliarde de euro, respectiv 7,5% din PIB, Ungaria are nevoie de 18,9 miliarde de euro, 18,3% din PIB, iar Cehia de 14,7 miliarde de euro, 10% din PIB.

Din cele 13,2 miliarde de euro, 8,9% din PIB, pe care Romania ar trebui sa le imprumute in acest an, Fitch estimeaza ca aproximativ 3,1 miliarde de euro ar fi necesare pentru acoperirea deficitului guvernamental, iar restul pentru pentru rostogolirea datoriei.

"Fitch se asteapta ca Cehia, Ungaria si Romania sa mentina deficite guvernamentale mai mici de 3% din PIB, respectand angajamentele asumate fata de FMI si UE in cazul Romaniei", se arata in raportul Fitch.

De asemenea, Fitch considera ca necesarul moderat de finantare bugetara si rostogolire a datoriei ar trebui sa ajute cele patru tari din Europa Centrala si de Est sa faca fata turbulentelor cauzate de retragerea graduala a masurilor de stimulare extraordinare. Aceasta cu atat mai mult cu cat Polonia beneficiaza de o linie flexibila de credit de la FMI, iar Romania are un acord preventiv cu FMI si Comisia Europeana. In plus, cu exceptia Ungariei, unde in 2013 povara datoriei se situa la 81% din PIB, in celelalte trei tari din CEE gradul de indatorare este sub limita de 60% din PIB, cea mai mica fiind cea a Romaniei, 38% din PIB.

Integral pe InComeMagazine.ro