Banca Carpatica, despre ancheta privind Carpatica Asig: Evenimentele nu interfereaza cu activitatea bancii

Data publicarii: 28-01-2014 | Finante-Banci

Evenimentele referitoare la societatea Carpatica Asig nu interfereaza cu activitatea Bancii Comerciale Carpatica, acestea fiind companii distincte, afirma BCC, intr-un comunicat publicat, marti, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Urmare a solicitarii Autoritatii de Supraveghere Financiara si aparitiei in presa a unor articole referitoare la suspiciuni de frauda interna in cadrul companiei Carpatica Asig, facem precizarea ca aceste evenimente nu interfereaza in niciun fel cu activitatea normala a Bancii Comerciale Carpatica", se spune in document.

Directorul general al BCC, Johan Gabriels, a subliniat ca este vorba despre doua companii distincte, iar Ilie Carabulea este doar actionar, fara a avea functii de conducere in cadrul bancii.

"(...) trebuie specificat faptul ca Banca Comerciala Carpatica si Carpatica Asig sunt doua companii distincte, iar domnul llie Carabulea detine doar calitatea de actionar semnificativ, fara a fi implicat in vreun fel in conducerea institutiei noastre. Aspectele publicate care tin strict de compania Carpatica Asig nu influenteaza in niciun fel activitatea bancii. Banca Comerciala Carpatica ramane in continuare o institutie financiara solida, cu rezultate notabile, dedicata clientilor sai", a precizat Gabriels.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a confirmat marti derularea de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a unor verificari ce vizeaza o speta legata de o societate de asigurari.

"DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurari respectiva, aferente activitatii din perioada 2012 - 2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurarilor, absorbita de ASF in 29 aprilie 2013. ASF pune la dispozitia organelor de cercetare documentele solicitate, atat din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor, cat si, daca va fi necesar, documente ulterioare", informeaza, marti, ASF, intr-un comunicat.

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, patronul societatii Carpatica Asigurari, a fost ridicat, marti, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si va fi dus la audieri, in cadrul unei anchete privind fapte de coruptie in care sunt implicati si functionari din domeniul supravegherii asigurarilor.

Totodata, procurorii DNA efectueaza perchezitii domiciliare in 17 locatii din Bucuresti si Sibiu, in cadrul unei anchete privind savarsirea, de catre mai multe persoane, a unor infractiuni de coruptie.

Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile vizeaza firma Carpatica Asigurari si functionari de la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

DNA sustine, intr-un comunicat remis marti presei, ca mai multe persoane sunt suspectate de infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, cum ar fi: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare/dare de mita, trafic/cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii si a Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

ASF nu a precizat daca verificarile DNA se refera la cazul Carpartica Asig si precizeaza ca mai multe detalii vor fi comunicate ulterior.

Sursa: AGERPRES