Schaechter (FMI): Creditele neperformante au continuat sa creasca, dar au fost acoperite cu provizioane

Data publicarii: Astazi, 04-02-2014 | Finante-Banci

Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar a continuat sa creasca de la vizita anterioara a delegatiei Fondului Monetar International, insa institutia nu este ingrijorata de aceasta evolutie pentru ca Banca Nationala a Romaniei a luat masurile necesare pentru a contracara efectele acestei cresteri, a declarat marti sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, in conferinta de presa de la finalul vizitei la Bucuresti.

"Cresterea creditelor neperformante a fost acoperita prin provizioanele pe care bancile le-au constituit in acest sens, la solicitarea BNR. Astfel, ca nu avem motive de ingrijorare cu privire la stabilitatea sistemului bancar", sustine reprezentatul FMI.

Ea a precizat ca anul acesta se asteapta la o crestere a cererii interne, bazata pe sporirea investitiilor in infrastructura, absorbtia fondurilor europene, dar si o revenire a creditarii, avand in vedere ca dobanzile la lei au coborat la nivelul celor in euro. La acestea se adauga si programul convenit cu Guvernul pentru a ajuta persoanele cu venituri medii sa isi restructureze creditele bancare pe o perioada de maxim doi ani.

"Guvernul are in vedere acordarea unui credit fiscal pentru persoanele care isi restructureaza creditele, astfel incat sa lase clientilor la dispozitie mai multi bani pentru stimularea consumului. Este un program optional, cu acordul bancilor, care insa nu presupune reducerea creditului", a mai spus sefa misiunii FMI.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Executivul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.

Masura va intra in vigoare de la 1 aprilie si de ea vor putea beneficia cei care nu au restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

'Cei care au 800 de lei rata vor plati doar 400, celelalte 400 se amana pentru doi ani, iar statul va suporta, in baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenta, dupa ce se termina cei doi ani', a explicat Victor Ponta. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: