Chitoiu: Ordonanta privind injumatatirea ratei la credite este o solutie de stimulare a consumului intern

Data publicarii: 05-02-2014 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat marti ca ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani reprezinta o solutie de stimulare a consumului intern.

"Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si BNR, pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern. Și anul trecut consumul intern a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern. Aceasta masura are si rolul de a imbunatati nivelul creditelor neperformante la toate bancile. Este mai bine sa amane o rata la credit decat sa treaca creditul la credite neperformante. Ne intereseaza ca prin aceasta masura persoanele fizice, fie ei salariati, pensionari, sa poata sa isi achite ratele si sa nu intre creditele in categoria creditelor neperformante si sa inceapa executarea bancara asupra garantiilor care le-au pus pentru aceste credite. Și mai mult, ne intereseaza ca nici unitatile bancare sa nu inregistreze pierderi ca anul trecut, ci sa realizeze profituri astfel incat sa putem sa avem si un plus de resurse banesti de circa patru miliarde de lei in economie", a afirmat Chitoiu la Palatul Parlamentului.

Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani. 

Masura va intra in vigoare de la 1 aprilie.

"Avem in sfarsit acordul partenerilor nostri internationali. Se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie ca e vorba de salariati, fie ca e vorba de pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net - 1.610 lei - si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o masura care, evident, e optionala, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare dintre cei 907.000 de debitori, in acest moment, persoane fizice', a anuntat luni premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International.

Prim-ministrul a adaugat ca aceasta reducere la jumatate va opera pentru toate creditele, dar nu va depasi 500 de lei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: