Cipru, prima tara din zona euro care cere ajutor de la BERD

Data publicarii: 05-02-2014 | International

Ciprul poarta discutii cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru a obtine finantare pentru banci si alte proiecte, devenind prima tara membra a zonei euro care cere ajutorul BERD, transmite Wall Street Journal.

Fondata in anul 1991 pentru a ajuta tarile din Europa de Est si fosta URSS sa faca tranzitia de la o economie planificata la o economie de piata, BERD a dobandit recent un nou rol, respectiv acela de a ajuta tarile in tranzitie din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare investeste deja intr-o serie de tari ale zonei euro, inclusiv Slovenia, Slovacia, Estonia si Letonia, insa fiecare din aceste tari a beneficiat de finantare BERD inainte de a se alatura blocului comunitar.

Ciprul este actionar al BERD inca din luna martie 1991 insa pana acum a fost un furnizor de fonduri pentru alte state, mai degraba decat un beneficiar, sau in limbajul bancar o tara de operatiuni.

'Cipru, o tara membra a BERD, si-a exprimat interesul in a deveni o tara de operatiuni pentru o perioada limitata de timp', a declarat marti presedintele BERD, Suma Chakrabarti. Un purtator de cuvant de la Ministerul cipriot de Finante a confirmat si el ca Guvernul de la Nicosia a cerut BERD sa-i acorde ajutor financiar.

Insa decizia de a investi in Cipru va trebui sa fie aprobata de actionarii BERD, printre care se numara Uniunea Europeana, SUA, Rusia, Japonia si alte state. Decizia ar putea fi luata atunci cand actionarii se intalnesc pentru reuniunea anuala programata a avea loc la Varsovia in luna mai.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: