Isarescu: Stimulente fiscale pentru cei cu rate si venituri mici - un prim pas catre diferentierea impozitarii

Data publicarii: 05-02-2014 | Finante-Banci

Introducerea pachetului de masuri pentru stimularea consumului prin "usurarea" serviciului datoriei la banci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferentierea impozitarii, daca se aplica pentru venituri sub 1.600 de lei, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

'Introducerea pachetului de masuri pentru stimularea consumului prin "usurarea" serviciului datoriei la banci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferentierea impozitarii, daca se aplica pentru venituri sub 1.600 de lei. Este o schema fiscala de care ar putea beneficia aproximativ 900.000 de debitori. La Banca Nationala am urmarit doua aspecte pe care le consideram esentiale. In primul rand relatia banca - client, sa nu fie ceva fortat si sa apara hazardul moral. Adica, bancile pot (rescadenta creditul - n.r.) daca clientii vor. Un alt aspect se refera la reactia bancilor', a precizat Isarescu.

In opinia sa, autoritatile trebuie sa detalieze aceasta schema si sa o includa in buget, sa se calculeze masura in care veniturile bugetare vor fi recuperate prin cresterea consumului, din taxele pe acest consum suplimentar.

"Noi credem ca o astfel de schema este preferabila schemelor care functioneaza in alte tari din regiune, si anume convertirea creditelor din valuta in moneda nationala", a mai spus guvernatorul BNR.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Executivul va adopta o Ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.

Masura va intra in vigoare de la 1 aprilie si de ea vor putea beneficia cei care nu au restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: