Viata fara cash e scumpa. Ce comisioane cer bancile la tranzactiile cu cardul

Data publicarii: 05-02-2014 | Finante-Banci

Cash-ul e scump, ne spun bancile. Dar nici viata fara cash nu e ieftina. Lucru vizibil din comisioanele pe care bancile le cer de la firme pentru orice plata facuta cu cardul.

Vi s-a intamplat vreodata ca la magazinul de la coltul strazii sa "nu mearga cardul" niciodata, sau atunci cand vreti sa faceti plati de valoare mica?

S-ar putea ca problemele sa nu fie de natura tehnica, ci doar de natura financiara. Comerciantul este taxat cu sume consistente pentru fiecare ban pe care il incaseaza prin aceste tehnici moderne de plata.

Spre exemplu, la articolele foarte sensibile la pret sau cu preturi maximale, cum este cazul tigarilor, vanzatorul ar putea sa iasa cu profitul foarte sifonat daca incaseaza prin POS. In timp ce vanzatorul care isi permite, trece costurile mai departe la cumparator.

Guvernul vrea sa taie din comisioanele interbancare

Guvernul are in plan limitarea comisioanelor de interbancare pentru platile cu cardul. In momentul in care un client plateste cu cardul la magazin, banca ce detine POS-ul instalat la respectivul comerciant plateste 1% sau mai mult din valoarea tranzactiei catre banca ce a emis cardul cu care este facuta plata.

Proiectul de OUG prevede limitarea acestui comision la 0,2%-0,3%, in functie de tipul cardului (debit sau credit).

Nivelul de 1% al comisionului a facut ca pana acum activitatea de emitere a cardurilor sa fie profitabila. Dincolo de diferitele taxe de administrare pe care le percep bancile comerciale, de fiecare data cand clientul facea o plata la magazin de 200 de lei, spre exemplu, la banca emitenta mergeau 2 lei.

Tranzactiile la comerciant prin POS sau on-line cu cardul de debit nu presupun plata la vedere a unor comisioane. Totusi, costuri cu aceste tranzactii exista, si bancile trebuie sa isi recupereze efortul financiar si sa faca si profit.

Integral pe Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: