Isarescu: Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash

Data publicarii: 06-02-2014 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei a transmis Ministerului Finantelor Publice o serie de observatii cu privire la proiectul de act normativ care vizeaza plafonarea platilor cash si limitarea comisioanelor interbancare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cardul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

'Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash. Cum reusim sa aducem un batran care are de vanzare 2.000 de metri patrati la banca? Nici nu stiti cate formalitati sunt necesare pentru vanzarea unui teren', a subliniat Isarescu.

In ceea ce priveste comisioanele bancare, guvernatorul considera ca este normal ca acestea sa fie reglate de concurenta din piata.

'Comisioanele practicate de banci au fost, trebuie sa recunoastem, exagerate. Dar prin concurenta, acestea vor ajunge la nivelul european', a mai spus guvernatorul BNR. Acesta a admis faptul ca uneori piata trebuie fortata, dar o fortare prea mare presupune riscuri.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, insa si comisioanele percepute de banci comerciantilor pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.

Integral in Capital.ro