Pretul ratei reduse: Banca ia mai multi bani in final, chiar la creditul cu care Guvernul s-a dus la FMI

Data publicarii: 06-02-2014 | Finante-Banci

Propunerea Guvernului de injumatatire a ratelor timp de doi ani, urmata de acordarea unui credit fiscal in urmatorii doi ajuta clientii banclior, insa doar pe termen scurt: chiar la creditul cu care Finantele au sustinut proiectul in fata FMI, in final suma totala pe care clientul o va rambursa bancii este mai mare.

Guvernul a venit cu propunerea ca romanii cu venituri sub medie si credite la banci sa plateasca rate injumatatite timp de doi ani, acestia beneficiind de un credit fiscal: pana la 200 de lei din impozitul pe venit se intorc la debitor pentru ca acesta sa-si plateasca costurile mai mari generate de reesalonarea imprumutului. Restructurarea s-ar face pe o perioada de pana la doi ani, creditul s-ar prelungi cu doi ani. De asemenea, dupa ce trec cei doi ani in care rata este redusa la jumatate, contribuabilul ar urma sa primeasca timp de doi ani acel credit fiscal.

Pentru a convinge fondul ca masura este una buna, guvernul a dat urmatorul exemplu, cu titlu de simulare, obtinut de jurnalistii de la TVR:

Un roman cu un venit lunar net de 1.100 de lei si un credit de 50.000 de lei pe o perioada de 10 ani, la o dobanda de 16%. In urma aplicarii schemei de sprijin, rata sa lunara, de 837 de lei in prezent, ar urma sa se reduca la 418 lei pe 24 de luni, iar venitul sau disponibil sa creasca de la 263 de lei, la 682 de lei.

Creditul sau va fi extins de la 10 ani la 12, iar in loc de 837 de lei pe luna, acesta va fi nevoit sa plateasca bancii, din 2016, 1.073 de lei pe luna.

Am incercat sa reproducem exemplul dat de guvern pentru a vedea cum gandeste aceasta schema, si cat este de avantajoasa pentru debitor. Ce am obtinut:

Injumatatirea ratei la 418 lei nu se poate face doar prin amanarea platii principalului. In cazul creditului luat in calcul de guvern, principalul este de 170 de lei in prima luna si de 231 de lei in luna a 24-a. Astfel, pentru injumatatirea ratei este necesara si amanarea la plata a unei parti din dobanda. In prima luna, dobanzile reprezinta 666 de lei si 605 lei in luna a 24-a.

Dupa 24 de luni, in mod normal, romanul din exemplu ar trebui sa plateasca 4.800 de lei din principal si dobanzi de 15.300 de lei, adica rate totale de 20.100 de lei.

Integral in ECONOMICA.net