BCE mentine dobanda de baza la nivelul record de 0,25%

Data publicarii: 07-02-2014 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%, inainte de publicarea, in martie, a noilor estimari economice, care ar urma sa arate daca deflatia ameninta redresarea zonei euro, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de analisti, in conditiile in care Eurostat a anuntat ca, in luna ianuarie, rata inflatiei in zona euro a coborat pana la 0,7%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75%.

'Mentinerea ratei dobanzii era asteptata de analisti, desi apreciem ca decizia a fost luata la limita si i-ar putea dezamagi pe unii analisti', a declarat economistul Nomura, Nick Matthews. 

Dobanzile scazute pot stimula cresterea economica, insa BCE are la dispozitie un spatiu de manevra limitat pentru o noua reducere a dobanzii de baza.

Unii analisti sunt de parere ca BCE ar putea adopta alte masuri, precum oferirea de credite ieftine bancilor, care, la randul lor, ar putea sa le acorde companiilor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: