Seful RBS: In Romania sunt prea multe banci universale. Unele trebuie sa-si schimbe strategia

Data publicarii: 07-02-2014 | Finante-Banci

Romania are prea multe banci universale, iar unele banci din top 25 ar trebui sa ia o decizie in privinta strategiei lor, a declarat, pentru AGERPRES, Henk Paardekooper, directorul general al RBS Romania.

'Sunt doua lucruri de luat in considerare in ceea ce priveste sectorul bancar. In primul rand este vorba de piata interna. Sunt 40 de banci. Toata lumea vorbeste ca sunt prea multe, dar nu se pune problema numarului. Nu exista un numar potrivit de banci. Daca va uitati la pietele dezvoltate exista trei-patru, maximum cinci banci universale si toate sunt banci mari. Ceea ce vedem in Romania, daca ne uitam la top 25, de la locul 5 si pana la 25, nu vedem banci care sa aiba o strategie. Toate fac acelasi lucru, incercand sa fie banci universale. Acesta nu este sustenabil si de aceea este nevoie sa vedem o schimbare. Cred ca unele dintre bancile aflate in intervalul de la 5 la 25 ar trebui sa ia o decizie in privinta strategiei lor', a spus Henk Paardekooper.

Potrivit oficialului RBS, piata din Romania va fi influentata si de schimbarile care au loc la nivelul Uniunii Europene, multe banci de la noi fiind detinute de grupuri bancare mari din UE.

'Banca Centrala Europeana va face o verificare a calitatii activelor celor mai mari banci din Uniune. Toate bancile mari din Romania sunt subsidiare ale acestor banci care vor fi verificate. Personal cred ca in unele tari o sa vedem fuziuni de banci. Astfel, daca doua banci mari din Grecia vor lua o astfel de decizie, aceasta va avea un impact semnificativ si in Romania. Asemenea evenimente ar putea avea loc in Italia, Austria sau Grecia si aceste fuziuni ar putea avea impact si asupra institutiilor financiare din Romania', a explicat Henk Paardekooper.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: