Daniele Nouy: Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa intre in faliment

Data publicarii: 11-02-2014 | Finante-Banci

Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT), transmite AFP.

In primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara, Daniele Nouy a afirmat: 'Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii'.

In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne.

Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.

Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene, dar nu sunt membre ale zonei euro, vor adera la mecanismul de supraveghere.

Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara va fluidiza supervizarea bancara in blocul comunitar prin aplicarea acelorasi reguli celor aproximativ 6.000 de banci din zona euro, ceea ce va ingreuna incercarile autoritatilor nationale de a-si proteja campionii nationali.

Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB) a publicat anul trecut si lista celor 29 de banci considerate 'prea mari pentru a da faliment' (too big to fail) si care vor trebui sa indeplineasca cerinte de capital mai stricte, conform noilor masuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.

FSB a apreciat ca reglementarile mai stricte pentru aceste banci, care trebuie sa ajunga pana in 2019 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%, vor reduce posibilitatea prabusirii lor si vor limita efectele negative in eventualitatea falimentului.

Printre cele 29 de institutii de creditare considerate de importanta sistemica se afla bancile franceze Societe Generale, Credit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia, banca italiana UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniola Santander, bancile elvetiene UBS si Credit Suisse, bancile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, bancile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, bancile germane Commerzbank si Deutsche Bank, precum si cateva banci din Japonia si China. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: