Drumarul Umbrarescu a deschis Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii. Ce va face noua banca

Data publicarii: 11-02-2014 | Finante-Banci

Magnatul botosanean Dorinel Umbrarescu si-a prezentat planurile pe care le are cu banca sa, cea mai noua din sistemul bancar. Acesta spune ca "a venit momentul sa faca ceva pentru tara asta", in special pentru mediul de afaceri.

"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (...) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana, maxim 10 zile, si nu in trei luni", a declarat Dorinel Umbarescu, omul pentru afacerile sale din domeniul constructiilor de drumuri, cunoscut publicului larg drept unul dintre "baronii asfaltului". Acesta si-a prezentat planurile sale si ale managementului cu cea mai noua banca din sistemul bancar roman, Banca Romaneasca pentru Credit si Investitii (BRCI).

"Domnul director general Burduja a venit sa ma convinga ca e momentul sa facem ceva pentru tara asta si am fost de acord. Daca vom reusi, inseamna ca am facut ceva pentru aceasta tara. Pentru ca am lucrat in piata asta stiu ce-i trebuie unei firme ca sa reuseasca (...) Am considerat ca noi romanii putem face ceva pentru tara noastra. Nu in spirit nationalist, dar dorim ca Romania sa reprezinte ceva si mediul bancar european. Nu vom fi o banca universala, vrem sa pastram un echilibru perfect fata de toate partidele", a raspuns omul de afaceri, intrebat de ce s-a orientat catre mediul bancar.

Marinel Burduja, directorul general al BRCI, spune ca banca va finanta doar firmele si va asigura servicii de private banking pentru persoanele fizice cu venituri mari. Noua banca ar fi dispusa sa finanteze si start-up-uri, domeniu ocolit de sistemul bancar din romania.

"Nicio banca nu finanteaza in momentul asta start-up-uri. Credem ca putem sa investim si incredere si bani in astfel de start-upuri de succes", spune managerul bancii.

Umbrarescu a platit 10 milioane de euro pentru achizitionarea ATE Bank de la Piraeus Bank in 2013. Pana in acest moment a varsat 7,5 milioane de euro in capital (37 de milioane de lei) si a oferit un imprumut subordonat de 5 milioane de euro. La momentul in care banca isi va incepe efectiv activitatea, Umbrarescu va face o majorare de capital de pana la 100 de milioane de euro, bani care se afla deja in banca sub forma de depozite. Primele credite vor fi acordate de catre BRCI in luna aprilie, potrivit asteptarilor managementului.

Umbrarescu a mai spus ca este prima banca care pleaca la drum dupa noul regulament bancar, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie si ca cine nu va putea sa se incadreze in regulamentul facut de managerul Marinel Burduja va pleca din banca in proportie de 100%.

Burduja spune ca banca se va diferentia de competitie prin structura de preturi, si printr-un sistem de raspuns rapid la solicitarile clientilor. De asemenea, acesta promite ca banca va furniza clientilor, la finalul anului, structura detaliata de costuri platite bancii, fara a cere bani pentru acest serviciu.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: