Romania va avea un super-gardian al finantelor: Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala

Data publicarii: 13-02-2014 | Finante-Banci

Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Romaniei vor intra de acum inainte sub jurisdictia unei institutii noi: Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.

"Obiectivul fundamental al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala este mentinerea stabilitatii financiare, inclusiv prin consolidarea capacitatii sistemului financiar de a rezista la socuri si prin diminuarea acumularii de riscuri sistemice” se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Noua institutie va fi condusa de un Consiliu general  format din 9 membri, respectiv: guvernatorul BNR Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul, cei 2 viceguvernatori si economistul sef ai bancii centrale, presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si doi reprezentanti ai Guvernului desemnati de Primul-ministru.

"De asemenea, avand in vedere responsabilitatile Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar in procesul de solutionare a situatiei institutiilor de credit aflate in dificultate, directorul acestei institutii va participa la intrunirile Comitetului, dar nu va avea drept de vot" se mai arata in nota de fundamentare a actului normativ.

"Aceasta structura a organismului decizional este propusa pentru a asigura conformarea la recomandarea CERS/2011/3 (Comitetul European pentru Risc Sistemic - n. r.), potrivit careia banca centrala trebuie sa detina un rol major in domeniul politicii macroprudentiale. Astfel, in contextul in care fiecare membru al Consiliului general are dreptul la un vot, nicio decizie contrara pozitiei Bancii Nationale a Romaniei nu va putea fi adoptata", se mai arata in document.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: