Profitul BCE a crescut in 2013, dar ramane in urma rezultatelor altor mari banci centrale

Data publicarii: 21-02-2014 | Finante-Banci

Banca Central Europeana (BCE) a anuntat, joi, ca anul trecut profitul sau net a crescut pana la 1,4 miliarde de euro, de la 995 milioane de euro in 2012, dar cu toate acestea este mult sub profitul inregistrat de Rezerva Federala americana si alte mari banci centrale care au avut de castigat de pe urma portofoliilor de obligatiuni guvernamentale si alte active, transmite Dow Jones Newswires.

In ultimii ani, bancile centrale din intreaga lume au adoptat masuri dramatice pentru a stabiliza economiile lor si a impiedica scaderea abrupta a inflatiei. De departe, cea mai agresiva a fost Rezerva Federala americana care si-a utilizat resursele pentru a demara mai multe programe masive de achizitii de active. In schimb, BCE a fost mai modesta decat alte mari banci centrale, iar majoritatea stimulentelor sale au venit prin imprumuturile acordate bancilor comerciale, care genereaza dobanzi mici in conditiile in care dobanda de referinta a BCE a coborat la nivelul record de 0,25%.

In timp ce BCE a realizat anul trecut un profit net de 1,4 miliarde de euro, profit ce va fi distribuit bancilor nationale din zona euro, care la randul lor il vor inmana guvernelor lor, Fed a transferat catre Trezoreria SUA o suma de 78 de miliarde de dolari din profiturile realizate in 2013, mai mult decat dublu fata de suma transferata in 2007, inainte ca Fed sa demareze programele sale de relaxare cantitativa.

La randul sau, in primele sase luni al exercitiului fiscal curent, care se va incheia in luna martie 2014, Banca Centrala a Japoniei a inregistrat un profit net de 400,6 miliarde yeni (3,9 miliarde de dolari), fiind pentru prima data in ultimii cinci ani cand BoJ a inregistrat un profit net semestrial. Banca Centrala a Japoniei nu a anuntat inca ce va face cu profitul inregistrat in 2013, insa in 2012 Boj a transferat catre Guvern 95% din profitul sau.

De asemenea, in primele nou luni ale anului fiscal curent, Banca Angliei a transferat catre Trezorerie suma de 29 de miliarde de lire sterline (48 de miliarde de dolari), ceea ce a condus la scaderea necesarului de imprumuturi al Marii Britanii.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: