Grecia va avea nevoie de un nou pachet de 40 de miliarde de euro - studiu

Data publicarii: 21-02-2014 | International

Grecia ar trebui sa primeasca un nou program international de asistenta, al treilea de acest fel, in valoare de 40 de miliarde de euro pentru a putea sa-si reduca povara datoriei la un nivel sustenabil pana in 2030, au estimat joi economistii de la Institutul Bruegel, transmite AP.

Exclusa de pe pietele financiare dupa 2010, Grecia a fost tinuta pe linia de plutire gratie unor imprumuturi in valoare de 240 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Potrivit unui studiu elaborat de Institutul Bruegel, planurile discutate in prezent, care vizeaza doar prelungirea maturitatii si reducerea dobanzilor pentru datoriile Greciei, nu vor fi suficiente. In conditiile in care in prezent datoria Greciei se situeaza la aproximativ 175% din PIB, masurile discutate in prezent nu vor face decat sa reduca nivelul datoriei pana la 120% din PIB pana in 2022, mult peste nivelul de 110% din PIB convenit de zona euro si FMI. In aceste conditii, pana in 2030, Grecia va fi nevoita sa emita noi bonduri in valoare de 74 miliarde de euro si cu toate acestea va avea un nivel al datoriei de 95% din PIB.

Conform estimarilor economistilor de la Institutul Bruegel, noul program de asistenta ar trebui sa includa noi credite in valoare de 40 de miliarde de euro si, mai important, zona euro ar trebui sa renunte la toate dobanzile pentru imprumuturile acordate Greciei. Acest nou program ar permite Greciei sa-si reduca treptat datoria, cu conditia sa-si echilibreze bugetul pana in 2028 si sa continue sa inregistreze un surplus bugetar primar.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: