Bogza (Bancpost): Daca bancile scot in afara bilantului un credit neperformant, renunta la drepturile asupra debitorului

Data publicarii: 21-02-2014 | Finante-Banci

Bancile nu scot in afara bilantului creditele neperformante pentru ca acest fapt ar insemna sa renunte la orice drept asupra debitorului, a declarat joi Mihai Bogza, presedintele Bancpost, in cadrul mesei rotunde cu titlul 'Lichiditati exista, ce facem cu ele?'.

'In 1999, Banca Nationala a introdus un sistem de 'write-off' (scoaterea din bilant a creditelor neperformante - n.r.) care presupunea ca toate creditele cu restante de peste 360 de zile sa fie scoase in afara bilantului. Sistemul a functionat pana in 2007 cand BNR l-a modificat. Nu au mai fost scoase in afara bilantului creditele restante de peste 360 de zile ci acele credite pentru care s-au epuizat toate procedurile legale pentru recuperare. Din practica pot sa va spun ca niciodata aceste proceduri legale nu pot fi considerate epuizate si, din acest motiv, cred ca marea majoritate a bancilor din Romania ezita sa le scoata in afara bilantului. Asta presupune ca din acel moment renunti la toate drepturile pe care le mai ai pentru a recupera banii de la debitor. Nimeni nu doreste sa faca acest lucru, s-ar crea si un hazard moral foarte mare. Singurele sume pentru care se face in Romania sunt acelea suficient de mici incat cheltuielile de recuperare sa faca procesul de recuperare total ineficient', sustine Mihai Boza.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: