Bancherii sustin ca depun banii la BNR pentru ca nu au clienti bancabili

Data publicarii: 21-02-2014 | Finante-Banci

Sistemul bancar din Romania nu duce lipsa de bani, ci de clienti bancabili, sustin reprezentantii mediului financiar din Romania, care au participat joi la masa rotunda cu titlul 'Lichiditati exista. Ce facem cu ele?'.

Acesta este principalul motiv pentru care nu este reluata creditarea, iar bancile prefera sa depuna banii disponibili in facilitatea de depozit de la Banca Nationala a Romaniei cu o dobanda de 0,5% pe an.

'Apelarea la facilitatea de depozit de 0,5% este io solutie de ultima instanta', a aratat Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

La randul sau, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, a precizat ca toate bancile 'stau cu ochii pe cresterea creditului'. Potrivit acestuia, insa, intrebarea este in ce masura se poate gasi o cerere bancabila pentru aceste credite. Seful Bancpost a aratat ca, de obicei, contra-argumentul in aceasta problema este ca Romania ramane in continuare la coada Europei in ceea ce priveste gradul de intermediere financiara, respectiv raportul credite/PIB. Insa, ceea ce, la nivel macroeconomic, pare a arata destul loc de crestere a creditarii, la nivel microeconomic arata exact pe dos, firmele si populatia fiind supraindatorate, considera Mihai Bogza.

In context, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca raportul dintre serviciul datoriei si venitul disponibil al gospodariilor din Romania este al doilea cel mai mare din Europa, dupa Cipru, pentru ca gospodariile romanesti s-au supra-indatorat, ele avand si un venit disponibil mult mai mic decat cele ale celor din strainatate. 'La nivelul intreprinderilor, de asemenea, raportul dintre datorie si capital propriu este de peste 200%, cand norma in Europa este de 100%', a explicat Valentin Lazea.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: