DNA: Seful ASF, urmarit penal pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu

Data publicarii: 21-02-2014 | Finante-Banci

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca procurorii au extins urmarirea penala in dosarul Carpatica - ASF si fata de presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

El este acuzat ca a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup.

Sefului ASF i s-au prezentat acuzatiile si calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedura penala, in dosarul penal privind suspiciuni de fapte de coruptie in legatura cu activitatea unei societati de asigurari. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in perioada mai - iunie 2013, inculpatii Ilie Carabulea, Marian Mirzac, Radu Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. 

In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale. 

"Astfel, din aceeasi ordonanta de extindere rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rusanu a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al ASF, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea inculpatului Mustatea Radu la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), (asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde)", sustine DNA. 

Cunoscand ca Mirzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, precizeaza sursa citata, seful ASF a intreprins demersuri in vederea inlaturarii din cadrul Consiliului ASF a suspectului Daniel Tudor, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Marian Mirzac. 

"In felul acesta, presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor Carpatica Asig. In acest context, suspectul Rusanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup.

Astfel, acesta a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16.10.2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18.10.2013", se mai spune in comunicat.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: