Ministerul Finantelor Publice a atras 440,3 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni pe cinci ani

Data publicarii: 25-02-2014 | Finante-Banci

Finantele au atras 440,3 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, pentru care au acceptat sa plateasca un randament mediu de 5,1% pe an, vizibil peste costul acceptat la o licitatie similara din luna ianuarie, de 4,15% pe an, dar apropiat de cotatiile din piata secundara.  

Pentru aceasta licitatie Finantele au primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 626,3 milioane lei, iar valoarea programata a operatiunii a fost de 600 milioane lei.

La cea mai recenta licitatie pentru obligatiuni cu maturitate de cinci ani, organizata la finalul lunii ianuarie, Finantele au acceptat sa plateasca un cost de finantare de 4,15% pe an.

Analistii ING Bank si Erste au anticipat luni dimineata ca Finantele ar putea respinge ofertele la aceasta licitatie, iar in cazul in care ar accepta ofertele, randamentul ar fi de aproximativ 5,1% pe an.

"Scaderile ratelor pe termen scurt nu au condus la evolutii similare in spatiul datoriei publice, sugerand ca Ministerul Finantelor ar putea alege sa respinga cererea de la licitatia de noi obligatiuni pe cinci ani de astazi, intrucat climatul nu pare deosebit fata de sedintele in care Ministerul Finantelor a respins cererea la licitatiile anterioare pentru obligatiuni pe termen lung si titluri la un an in aceasta luna. Daca insa MF va vinde suma planificata de 600 milioane lei, anticipam un randament maxim in jurul a 5,15%, in linie cu piata secundara pentru instrumente similare", au afirmat analistii ING Bank, intr-o nota transmisa luni dimineata.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: