Ucraina aproape de faliment: Retragerile de la bancomate au fost limitate. E nevoie urgent de 35 mld. dolari

Data publicarii: 25-02-2014 | Finante-Banci

Turbulentele de la Kiev au determinat bancile sa limiteze valoarea retragerilor de numerar de la bancomate, ele sustinand ca este o masura de securitate temporara. Pe de alta parte, guvernul interimar de la Kiev a anuntat ca Ucraina are nevoie de asistenta financiara in valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Tinand cont ca hryvna ucraineana deja a coborat la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata si s-ar putea deprecia suplimentar, limitarile de la bancomate ar putea fi o incercare de a incetini deprecierea.

Sucursalele VTB, a doua banca rusa, au stabilit o limita zilnica de 2.000 de hryvne (223 dolari) ce poate fi retrasa de la bancomatele de pe teritoriul Ucrainei.

'Banca noastra nu este singura care a stabilit aceste limite. Oficial, decizia a fost luata deoarece exista riscul deteriorarii cardurilor', a declarat un operator al serviciului VTB de relatii cu clientii.

Divizia UniCredit din Ucraina a stabilit o limita zilnica de 1.500 de hryvne ce poate fi retrasa de la bancomate.

Aceste limitari au fost implementate in urma majorarii cererii pentru dolari si euro, deoarece persoanele fizice si juridice din Ucraina incearca sa evite riscurile legate de deprecierea monedei nationale.

'Limitarea retragerilor de numerar este o incercare de a tempera cererea pentru valuta. Dar nu credem ca astfel se va stopa deprecierea hryvnnei. Rezervele Bancii centrale a Ucrainei scad si va trebui sa se concentreze mai degraba pe nivelul datoriei externe decat pe rata de schimb', a explicat economistul Vladimir Osakovsky, de la Bank of America, in Moscova.

Turbulentele de la Kiev au determinat banca ruseasca de stat Sberbank sa stopeze creditarea catre persoanele fizice din Ucraina, la mai putin de un an de cand a deschis 50 de sucursale in aceasta tara, a anuntat, duminica, seful bancii, Herman Gref.

Cea mai mare banca din Rusia, care a inchis saptamana trecuta trei sucursale in centrul Kievului din cauza ciocnirilor violente ce au dus la moartea a cel putin 80 de persoane, s-a confruntat cu probleme si la bancomatele pe care le detine in Ucraina, sustine Gref.

'Ne-am suspendat temporar operatiunile active. Am oprit creditarea catre persoanele fizice din Ucraina. Vom continua sa acordam imprumuturi corporatiilor care nu au probleme financiare', a declarat seful Sberbank.

Recent, Sberbank a anuntat dublarea clientilor de retail la subsidiara sa din Ucraina in 2013, la 800.000. Activele din Ucraina reprezinta mai putin de 1% din activele totale ale Sberbank, de 458 miliarde de dolari.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: