Lista bancilor cu care ANPC se judeca pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele

Data publicarii: 26-02-2014 | Finante-Banci

ANPC se judeca cu mai multe banci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele in care acestea se regasesc - clauze ce vizeaza diverse comisioane si moduri de calcul a dobanzilor. ECONOMICA.NET a identificat sase astfel de institutii financiare.

ANPC a inaintat o serie de actiuni in instanta dupa data de 1 octombrie 2013, dupa ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre consumatori si profesionisti a fost modificata. Noile prevederi spun ca o clauza dintr-un contract preformulat declarata ca fiind abuziva va fi eliminata din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la initiativa ANPC sau a unei asociatii de consumatori.

Fostul presedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de catre premierul Ponta, declara in urma cu doua saptamani, intr-un interviu pentru ECONOMICA.NET, ca institutia a intentat procese unui numar de 11 banci si institutii financiare nebancare dupa data de 1 octombrie. 

ANPC nu a dorit sa faca publice si numele acestor banci, insa ECONOMICA.NET a identificat cinci litigii cu bancile si unul cu o IFN declansate dupa data de 1 octombrie.

Bancile in cauza sunt:

  1. Banca Comerciala Romana, cu doua litigii - dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligatia de a face clauze abuzive si 37822/3/2013 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.
  2. OTP Bank - dosarul 5410/3/2014 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.
  3. Raiffeisen Bank - dosarul 316/3/2014 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.
  4. Volksbank Romania - dosarul 36773/3/2013 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.
  5. Banca Romaneasca - dosarul 36772/3/2013 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.
  6. + Credit Europe Bank IFN - dosarul 314/3/2014 cu obiectul actiune in constatare clauze abuzive.

Potrivit modificarilor la legea 193/2000, ANPC, "in cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive" va "sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive" si va anexa procesul-verbal intocmit la cererea de chemare in judecata.

Toate dosarele se afla la sectia de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bucuresti. Aceasta este o practica noua de repartizare a dosarelor, din moment ce pana acum procesele ANPC se judecau la sectiile civile.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: