Director CC: Nivelul comisioanelor bancare la carduri, stabilite prin incalcarea legii concurentei

Data publicarii: 27-02-2014 | Finante-Banci

Nivelul comisioanelor bancare in cazul cardurilor sunt stabilite prin incalcarea legii concurentei, a declarat, joi, Georgeta Fotino, seful Directiei Servicii in cadrul Consiliului Concurentei /CC/, la o dezbatere publica organizata de Ministerul Finantelor Publice pe marginea unui proiect de act normativ privind reducerea plafoanelor de plati zilnice in numerar si reducerea comisioanelor interbancare la platile electronice.

'Nivelele acestea sunt stabilite prin incalcarea legii concurentei si atunci Consiliul a facut o analiza a pietei sa vada cum si daca va interveni. Faptul ca nu a intervenit pana acum nu inseamna ca nu poate interveni. Si aceasta este o varianta de interventie (proiectul de act normativ al MFP privind reducerea comisioanelor - n.r.). Sa spunem lucrurile de la inceput - nu discutam cine pierde, care pierde - nivelele respective sunt facute prin intelegere, prin posibile carteluri, spun posibile pentru ca trebuie demonstrate prin investigatie si, ca atare, ele nu sunt corecte. Consiliul are instrumente sa intervina si fara aceasta forma de reglementare (proiectul MFP - n.r.), dar, pentru ca si Comisia Europeana a optat pentru un regulament, Consiliul Concurentei a agreat ca aceasta forma sa fie o solutie, dar s-ar putea sa nu fie mai rapida decat instrumentele de investigatie ale CC'', a afirmat oficialul Consiliului Concurentei.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acordurile banca - comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

La nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

''In cazul Romaniei, in concordanta cu regulile celor doua sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente)'', se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Adrian Manolache, responsabil pe probleme juridice al Asociatiei Marilor Retele Comerciale /AMRC/ din Romania, a declarat ca retailerii au fost de la bun inceput avocatii unei asezari pe baze concurentiale ale acestor comisioane, ca acele comisioane bancare reflecta o practica anticoncurentiala si ca AMRC sustine proiectul MFP doar daca prevederile privind limitarea tranzactiilor cash vor fi aplicate concomitent cu cele privind reducerea comisioanelor bancare.

'Odata ce se limiteaza platile cash, incidenta platilor electronice va creste foarte mult, iar costurile ar creste semnificativ', a spus Manolache, care a adaugat ca orice reducere de cost generata de reducerea comisioanelor bancare va fi transferata consumatorilor pentru ca sectorul de retail este considerat unul din cele mai concurentiale din Romania, iar concurenta se face prin pret, in contextul scaderii consumului in ultimii ani.

Prezent la dezbatere, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, bancherul Mihai Bogza, a solicitat autoritatilor sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si fara a avea un studiu de impact.

'Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european', a spus Mihai Bogza, care a adaugat ca bancile vor trece costurile la consumatori, mai ales dupa doi ani in care sistemul bancar a inregistrat pierderi.

Cosmin Vladimirescu, country manager MasterCard pentru Romania si Moldova, a subliniat ca Romania are un grad de penetrare al platilor electronice de numai 6%, fata de o medie europeana de 30%, iar masura ar afecta investitiile in infrastructura de plati electronice pentru ca Romania sa recupereze decalajul.

Catalin Cretu, directorul Visa Europe pentru Romania, a afirmat ca autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri 'drastice si rapide' a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul.

Integral in ECONOMICA.net