MFP ar putea introduce un plafon de 50.000 lei pentru platile in numerar pentru bunuri imobile

Data publicarii: 28-02-2014 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice /MFP/ ar putea introduce un plafon de 10.000 de lei la tranzactiile cu imobile si autovehicule platite in numerar, la fel ca in cazul tranzactiilor intre persoane fizice, sau chiar de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, a declarat, joi, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu.

MFP a organizat, joi, o dezbatere publica pe marginea unui proiect de act normativ care prevede reducerea plafoanelor pentru tranzactiile zilnice in numerar, reducerea comisioanelor interbancare la platile cu cardul, luand in calcul si interdictia la plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, caz in care cumparatorul si vanzatorul ar risca o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

"A fost o propunere ca in zona tranzactii imobile si cu autovehicule sa existe totusi un plafon, poate cel de 10.000 de lei, care exista in general pentru tranzactii intre persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru ca sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare si ar trebui sa fie un plafon extins poate la 50.000 de lei pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzactiile sa se faca, totusi, prin instrumente de plata fara numerar", a precizat oficialul MFP.

In opinia sa, un astfel de plafon ar rezolva unele inconveniente care pot aparea in cazul unor tranzactii efectuate in zona rurala.

"Sa nu uitam ca un plafon de 50.000 de lei acopera valoarea multor hectare de teren in zona rurala', a afirmat Manolescu.

MFP a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, sustinut de fostul ministru Daniel Chitoiu, care prevede reducerea plafoanelor privind platile pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar intre ele, precum si introducerea unor plafoane la plati in numerar pentru persoane fizice.

Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul cash&carry.

In acelasi proiect, sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

In prezent, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piata nationala a platilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral intre bancile care detineau circa 98% din piata interna a cardurilor si prezinta urmatoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietarul ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca achizitoare bancii emitente, potrivit notei de fundamentare a proiectului MFP.

Sursa: AGERPRES