Marii producatori de gaze, afectati de liberalizarea rapida a preturilor

Data publicarii: 03-03-2014 | Economie

Consiliul Investitorilor Romani (CIR), organ de reprezentare al Asociatiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), a atras atentia autoritatilor, in mod vehement, ca liberalizarea rapida a pretului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei romanesti. Totodata, CIR a reiterat acest lucru si in Memorandumul adresat Misiunii Comune FMI - CE - BM.

Rezultatele marilor producatori de gaze naturale au fost mai slabe anul trecut comparativ cu cele din 2012, confirmand ceea ce Consiliul Investitorilor Romani a semnalat si estimat. 

Astfel, desi productia de gaze a Petrom a inregistrat o crestere de 1%, conform datelor prezentate de catre companie aceasta s-a datorat integrarii cu termocentrala pe gaze de la Brazi. In schimb, vanzarile de gaze ale Petrom au scazut cu 6%.

Celalalt mare producator intern, Romgaz, a anuntat un profit net in scadere cu aproape 17% fata de 2012! De altfel, si productia a scazut, de la 5,66 miliarde mc in 2012, la 5,56 miliarde mc. 

Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, spunea, la sfarsitul anului trecut, ca 95% din gazele inmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2013 - 2014 provin din productia interna si numai 5% din import. Adica Romgaz n-a vandut, ci a inmagazinat o mare cantitate din gaze. 

Ceea ce inseamna ca Romgaz a cheltuit bani ca sa produca gaze naturale si alti bani - ca sa le bage inapoi in pamant!

Motivatia acestei situatii absolut inacceptabile este simpla: preturile foarte mari, care au condus la restrangerea drastica a consumului intern, cu circa 8 - 10% conform unor estimari preliminare. Reamintim, prin aplicarea HG 22/01.22.2013, pretul gazelor naturale din productia interna a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc in ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc in ianuarie2014! Situatia este cu atat mai delicata cu cat calendarul de liberalizare este abia la jumatate, anul acesta urmand sa aiba loc noi majorari substantiale ale pretului gazelor din productia autohtona.

In plus, prin aplicarea legislatiei privind structura amestecului de gaze intern/import, ANRE a instituit, practic, mai multe tipuri de "cosuri” de gaze. Astfel, exista "un cos” pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica (pentru cantitatea de gaze utilizata la producerea de energie termica destinata populatiei), in care importul reprezinta 5%. De asemenea, "cosul” pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de "cos” il reprezinta cel destinat producatorilor de energie electrica: conform HG 870/2012, sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor cantitatile de gaze din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze. Astfel, pentru acestia, "cosul” este format din 0% import. 

Cum Romania produce doar aproximativ 75% - 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import sa fie asigurata de consumatorii industriali!

In urma acestei situatii dificile inregistrate pe piata gazelor naturale, s-au redus capacitati din industrie, s-a diminuat productia principalelor ramuri afectate - industria siderurgica si metalurgica, constructii de masini, sticla si ceramica, industria chimica. 

In cel mai fericit caz, companiile si-au trimis angajatii in somaj tehnic, pe perioade indelungate, toate acestea din cauza cresterii pretului gazelor.

In aceste conditii, CIR semnaleaza si demonstreaza ca aceasta liberalizare rapida a pretului gazelor naturale nu aduce nimic bun nici producatorilor, nici consumatorilor si in niciun caz economiei romanesti!

De altfel, si Agentia Internationala pentru Energie (AIE) arata, in ultimul sau raport, World Energy Outlook 2013, ca preturile mari la energie si gaze naturale afecteaza competitivitatea Uniunii Europene. "Costul cu energia poate fi vital pentru competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie (...). Cele mai mari costuri cu energia sunt in industria chimica si petrochimica, unde acestea pot ajunge si la 80% din totalul costurilor de productie”.

In plus, economistul sef al AIE, reputatul specialist Fatih Birol, spunea, recent, la Forumul Economic de la Davos, ca preturile ridicate la gaze naturale in Europa risca sa alunge o parte importanta din industriile cu consum mare de energie. "Europa nu realizeaza gravitatea acestei probleme de competitivitate", a declarat Birol, avertizand ca situatia este un motiv de ingrijorare pentru aproape 30 de milioane de oameni, care lucreaza in industrii precum cea a otelului si petrochimiei.

AIE arata si ca, in prezent, preturile importurilor de gaze ale Europei sunt de trei ori mai mari decat in SUA. Astfel, in momentul de fata, toata Europa este afectata de preturile mari la gaze. Cu atat mai mult Romania - care isi produce cca 80% din consum -, este intr-o situatie delicata comparativ cu marile economii europene.

De aceea, Consiliul Investitorilor Romani a propus si sustine in continuare adoptarea unor masuri legislative care sa conduca la eliminarea sistemului "cosului de gaze” pentru toti consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piata reglementata si trecerea acestora pe piata libera, corectarea Anexei 1 din HG 22/2013, cu un grafic de crestere a preturilor la gazele din productia interna pe o perioada mai mare de timp, ca urmare a prelungirii calendarului de liberalizare a preturilor, reducerea tarifelor de transport sau instituirea unui mecanism de aplicare a unor discounturi comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii intreruptibili, crearea unor facilitati de tranzactionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o saptamana, o luna, un trimestru, un an.

Asiguram, pe aceasta cale, autoritatile de sprijinul si consultanta noastra. Putem fi o echipa unita in interesul economiei nationale!

Consiliul Investitorilor Romani este organul de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013”, organizatie apolitica si neguvernamentala, ce reuneste companii cu capital majoritar privat romanesc a caror cifra de afaceri cumulata depaseste 5 miliarde de euro, in domeniile cheie ale economiei romanesti, precum industrie, agricultura, turism, IT&C, constructii etc.