Ce dividende vor da in acest an companiile de la BVB si cat de atractive mai sunt

Data publicarii: 12-03-2014 | Finante-Banci

Cel mai atragator dividend brut, propus deja oficial de o companie de la Bursa de Valori Bucuersti (BVB), este de cateva ori mai profitabil decat dobanda la un depozit bancar pe un an sau chiar mai mult. 

Si cele mai mici randamente ale dividendelor tot sunt mai avantajoase decat depozitele bancare. Sezonul dividendelor din acest an a debutat, insa, nu numai cu anunturi oficiale si cu estimari atractive, dar si cu surprize nu tocmai placute.

Dividendele propuse pana in prezent, oficial, de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ofera randamente intre 15,6% (SIF Muntenia) si 3,8% (Artego Tg. Jiu). Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia si pretul actiunii companiei care urmeaza sa-l plateasca.

Dobanda medie la depozitele bancare pe termen de sub un an era de 3,78% in ianuarie, potrivit calculelor Bancii Nationale a Romaniei  (BNR).

Spre deosebire de depozitele bancare pe un an contractate in ianuarie, dividendele se platesc cu mai multe luni inainte de sfarsitul anului. Prin urmare, dividendul de 0,138 lei / actiune SIF Muntenia (SIF4), incasat la vara, are un randament brut (impozabil) de  aproape 15 lei dintr-o suta investita in SIF4.

Pe de alta parte, depozitul bancar ar da inapoi in medie, abia in ianuarie 2015, sub patru lei la o suta depusa la banca si nici cinci lei peste mai mult de un an.

Continuarea, pe Economica

Ultimele stiri pe BankNews.ro: