Premiera: Inalta Curte decide ca dobanda BCR dintr-un contract de credit e abuziva

Data publicarii: 12-03-2014 | Finante-Banci

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat o decizie surprinzatoare intr-un litigiu in recurs dintre Banca Comerciala Romana si un client. A considerat ca este abuziva clauza de dobanda si ca trebuie inlocuita cu o dobanda negociata. Aceasta este prima decizie a Curtii Supreme in care dobanda BCR este declarata ca fiind abuziva. 

Magistratii de la ICCJ au declarat ca abuziva clauza BCR prin care banca are dreptul sa calculeze „discretionar" dobanda creditului, in temeiul legii 193/2000 privind clauzele abuzive in contractele incheiate intre profesionisti si consumatori.

Decizia a venit in cazul Munteanu, dosarul 17947/3/2011, un litigiu pornit in martie 2011 la Tribunalul Bucuresti. Clientul BCR, beneficiarul unui credit imobiliar din 2008, a cerut instantei sa constate ca fiind abuzive mai multe clauze din contract, care se refera la modul de calcul a dobanzii, la comisionul de administrare si cel de acordare, precum si la clauza care permite bancii sa declare scadenta anticipata a creditului daca valoarea garantiei scade sub cea de la momentul acordarii imprumutului.

In martie 2012, Tribunalul a dat doar partial dreptate clientului, reprezentat de casa de avocatura Piperea si Asociatii. A dispus eliminarea comisioanelor si restituirea sumelor aferente, dar nu s-a atins de clauza de dobanda.

Decizia a fost atacata cu apel de ambele parti, si Curtea de Apel a dat dreptate intru totul clientului in noiembrie 2012, cand a dispus si modificarea clauzei de dobanda.

Continuarea, pe Economica


Ultimele stiri pe BankNews.ro: