Bancile elene pot sa-si acopere deficitul de finantare fara a impune pierderi detinatorilor de obligatiuni

Data publicarii: 12-03-2014 | Finante-Banci

Primele patru institutii elene de creditare (National Bank of Greece, Piraeus, Alpha si Eurobank) vor fi capabile sa-si acopere deficitul de finantare fara a impune pierderi detinatorilor de obligatiuni, chiar si in cel mai grav scenariu prevazut de Banca Centrala a Greciei (BoG), potrivit unei analize a agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.

BoG a derulat o noua runda de teste de stres in randul institutiilor financiare elene pentru a stabili daca recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuata in vara anului trecut, le-a facut capabile sa absoarba socuri viitoare, in conditiile in care valoarea creditelor neperformante continua sa creasca.

Conform rezultatelor, bancile elene au nevoie de majorarea capitalului cu inca 6,4 miliarde de euro.

'Necesitatile de capital ale primelor patru banci din Grecia par gestionabile, chiar si in cel mai grav scenariu prevazut de Banca Centrala a Greciei. Prin urmare, institutiile elene de creditare vor fi capabile sa-si acopere deficitul de finantare fara a impune pierderi detinatorilor de obligatiuni', se arata in raportul Fitch.

Grecia a depasit perioada de 'panica si nervozitate', iar bancile elene vor fi in curand cele mai bine capitalizate din Europa, a declarat, luni, directorul general al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, intr-un interviu acordat CNBC.

Declaratia sefului Piraeus, unul dintre cele mai mari grupuri elene, vine intr-un moment in care banca a anuntat ca va accesa pietele pentru a obtine cei 1,75 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari) necesari pentru majorarea capitalului. Este prima banca din Grecia care va emite obligatiuni pentru a-si majora capitalul, de la debutul crizei din zona euro.

Continuarea, in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: