Actiunile bancilor, un pariu dificil: isi va reveni BRD? Va fi Carpatica surpriza anului? Va continua cresterea la Transilvania?

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

Analistii se asteapta la o revenire a actiunilor BRD-SocGen (BRD) si la o evolutie favorabila a Bancii Comerciale Carpatica (BCC) in 2014, pe fondul reducerilor costurilor cu creditele neperformante, dar si al unei posibile fuziuni in cazul bancii din Sibiu. Evolutia Bancii Transilvania (TLV), institutie cotata de analisti drept cel mai bine pozitionata pe piata creditarii, va fi influentata de o posibila crestere a provizioanelor, dar si de randamentul pe care actionarii se asteapta sa-l obtina din distribuirea de actiuni gratuite. 

Cele trei banci locale listate pe bursa de la Bucuresti au avut o evolutie mixta in ultimul an. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) le-au adus investitorilor un castig de 33% in ultimele 12 luni, iar cele ale Bancii Carpatica (BCC) au crescut cu peste 20%, ambele banci raportand pe parcursul anului trecut profituri in crestere si evolutii pozitive ale porto¬foliilor de credite. Banca Transilvania a raportat pentru 2013 un profit net de 375 mil. lei, in crestere cu 17% fata de anul precedent, iar Carpatica a afisat un castig de 38,4 mil. lei, cu 77% mai mare.

In schimb, actiunile BRD-Société Générale (BRD), cea mai mare banca loca¬la listata, au scazut cu circa 3%, din cauza rezultatelor slabe. BRD a incheiat anul 2013 cu pierderi de 385 mil. lei, surprinzatoare, avand in vedere ca dupa primele trei trimestre din 2013 era pe profit.

Totusi, cand vine vorba de evolutiile viitoare, analistii pariaza pe revenirea BRD si sunt mai rezervati in privinta Bancii Transilvania.

SURSA: ZF


Ultimele stiri pe BankNews.ro: