Jumatate din firme recupereaza prin asigurare sub 25% din totalul pierderilor

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

Aproximativ 80% dintre afacerile afectate de un incident major, care nu au un plan de interventie si de continuitate, se inchid in urmatoarele 18 luni, a declarat miercuri, la o conferinta pe tema managementului riscului, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania/ UNSICAR/, Bogdan Andriescu, citand rezultatele unor studii internationale. Fie ca este vorba de riscuri majore la nivel global, cum ar fi crize financiare, somaj, criza alimentelor sau a apei potabile, fie de riscuri asociate functionarii companiilor, legate de personalul angajat, de structura organizationala sau sistemele informatice, firmele trebuie sa aiba departamente specializate care sa se ocupe de gestiunea riscurilor, subliniaza specialistii in domeniu. 

Potrivit studiilor mentionate de reprezentantul UNSICAR, 53% din firme recupereaza prin asigurare 25% sau mai putin din totalul pierderilor. De asemenea, 43% dintre afacerile care se inchid ca urmare a unor dezastre naturale nu isi mai reiau activitatea. Presedintele UNSICAR apreciaza ca majoritatea companiilor din Romania nu deruleaza un program de managementul riscului. 

Nu exista congruenta la nivel national in ceea ce priveste alinierea activitatilor de normare, a celor practice si educationale privitoare la managementul riscului. Un aspect cheie, obiectivele, lipseste din majoritatea abordarilor de management al riscului. Increderea este absolut necesara intre partile interesate care doresc sa colaboreze, iar gandirea pe termen lung este esentiala. 

Actiunea coordonata a partilor interesate este necesara pentru ca individual afacerile, guvernele sau societatea civila nu detin deopotriva autoritatea si mijloacele necesare unei abordari sistematice a managementului de risc. 

De asemenea, guvernanta globala, de piata, a afacerii este cheia accederii catre un climat imbunatatit din punct de vedere al managementului riscului, a afirmat Andriescu. Pe de alta parte, managementul riscului are si efecte negative pentru entitatile care il pun in practica, in special printr-o crestere de costuri si determina o subminare a legaturilor intre angajati, considera Cristian Dutescu, presedintele Organizatiei Profesionistilor din Piata de Capital/ OPPC/. 'Aceste reglementari tind sa limiteze riscurile, in special riscurile sistemice. 

Insa, oricare ar fi reglementarea, aceasta nu poate inlatura lacomia. Mai mult, oricat de buna ar fi reglementarea, frauda nu poate fi eliminata. Avem nevoie de reglementari. Perioada in care traim este cea a supravegherii integrate', a spus presedintele OPPC. 

SURSA: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: