TVA redusa la alimente, o poveste care se tot repeta de noua ani

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

De aproape 9 ani, in Romania se tot reduce TVA la alimentele de baza. In proiecte legislative, insa, pentru ca in realitate doar la paine se achita, din septembrie 2012, TVA de 9%. ECONOMICA.NET va spune ce s-a intamplat cu toate initiativele de scadere a taxei, ce va duce implicit si la ieftinirea mancarii.

Avand in mod clar sustinerea mediului privat, reducerea TVA la alimentele de baza a fost una dintre temele recurente ale alesilor care s-au perindat prin Palatul Parlamentului. Fiind o masura cu impact major asupra populatiei, de la putere sau din opozitie, propunerile legislative au fost numeroase, dar pana acum niciuna nu s-a concretizat. Ultimul care si-a adjudecat un  proiect pe aceasta tema este PNL, care vrea reducerea TVA de 9% la "tot ce inseamna carne in viu si carcasa". Detalii aici

Aceasta in contextul in care o astfel de masura exista si in noul Program al Guvernului Ponta III. "Nu stiam de aceasta initiativa a PNL. Nimeni nu a vorbit cu noi. Eu sustin reducerea TVA la alimente si as fi foarte fericit sa se intample, dar ar trebui sa nu fie o masura politica ci una economica. De obicei, atunci cand politicul se cearta nu prea iese nimic. Mediul privat ar trebui consultat", a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Din 2005 se tot reduce TVA la alimente

Uitandu-ne mult in urma, dezbaterile cu privire la un TVA diferentiat pentru produsele alimentare de baza au fost destul de virulente inca din octombrie 2005. Atunci, spre exemplu, Partidul Conservator a inaintat la Senat un proiect de act normativ ce prevedea reducerea de la 19% (cat era TVA la acea vreme) la 9% la carne, lapte, ulei vegetal, paine, zahar". Proiectul s-a pierdut prin hatisurile birocratice din Palatul Parlamentului, pentru a reveni in actualitate in vara lui 2007 tot pe buzele liderilor PC. Liderul formatiunii, Dan Voiculescu, a chemat atunci presa pentru a anunta ca va cere sustinerea  partidelor din opozitie pentru adoptarea in regim de urgenta a proiectului de lege privind reducerea TVA la 9%. Ministrul Economiei si Finantelor era atunci Varujan Vosganian intr-un Guvern condus de PNL-istul Calin Popescu Tariceanu. Vosganian respinsese atunci un  amendament adus la Legea Bugetului pe 2008, privind reducerea TVA-ului la alimentele de baza si estima ca reducerea taxei la alimente va fi posibila de abia "prin 2010". "Proiectul  lui Dan Voiculescu cu TVA redus pe toata sfera alimentara de acum 7 ani a fost facut  cu Romalimenta.  A trecut de Camera Deputatilor dupa care a disparut", rememoreaza Minea.

Continuarea, pe Economica

Ultimele stiri pe BankNews.ro: