Producatorii farma sunt obligati sa faca publice sponsorizarile acordate medicilor

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

Producatorii de medicamente vor declara sponsorizarile si orice alte cheltuieli suportate pentru medici sau asociatiile de pacienti, potrivit unei ordonante de urgenta publicate in februarie in Monitorul Oficial. Si beneficiarii acestor sponsorizari (medicii, asistentii etc.) au de asemenea obligatia de a face publice aceste date, ce vor fi afisate pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului (pentru medicamente), Ministerului Sanatatii (pentru dispozitive medicale si materiale sanitare), dar si pe site-urile companiilor.

Intrebat de ce Ministerul Sanatatii a luat aceasta decizie, Eugen Nicolaescu, fostul ministru, a raspuns ca pentru „a fi transparenti, in vazul lumii. Scade tentatia de a pune mana pe bani in mod necinstit“.

Sponsorizarile acordate de companiile farmaceutice medicilor romani sunt un subiect tabu, cu toate ca in alte state aceste informatii sunt publice. Spre exemplu, doar trei firme au anuntat numarul medicilor sponsorizati (GSK – 170 de medici pentru care a cheltuit 80.000 de euro in primele 11 luni din 2013, Johnson & Johnson – 60 de medici in prima jumatate a anului 2013, Terapia – nu sponsorizeaza medici pentru participarea la congrese). Intrebat cati medici merg la congrese internationale fiind sponsorizati de companii de medicamente, Eugen Nicolaescu a raspuns ca „probabil foarte multi, daca nu ma¬joritatea“.

Continuarea, in ZF.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: