Scenariile pentru Carpatica dupa ce BNR i-a suspendat dreptul de vot lui Carabulea

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

Premiera in domeniul supravegherii bancare: BNR a suspendat drepturile de vot ale actionarilor Bancii Carpatica Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care controleaza peste jumatate din capital, invocand problemele de integritate ale lui Carabulea care este cercetat a doua oara pentru dare de mita, respectiv actiunea concertata a celor doi. 

Banca Nationala a hota¬rat suspendarea dreptului de vot pentru 57% din actiunile Ban¬cii Carpatica (BCC) controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu si de unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tanase, si le-a interzis acestora sa mai cumpere actiuni ale bancii.

Suspendarea dreptului de vot al unor actionari este o procedura in premiera pe piata bancara locala, adoptata de consiliul de administratie al BNR pe baza noii legislatii in vigoare. Este o decizie care vizeaza exclusiv calitatea si reputatia actionarilor si nu situatia bancii, care altminteri se incadreaza pe deplin in parametrii de prudentialitate ceruti de BNR.

BNR si-a motivat decizia prin „neindeplinirea de catre dl Ilie Carabulea a criteriului de repu¬tatie, din perspectiva integritatii (...) prin aceea ca: (a) domnul Ilie Carabulea a suferit o condamnare pentru dare de mita (...) si (b) domnul Ilie Carabulea este cercetat penal, in stare de arest, de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru savarsirea infrac¬tiunilor de dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la abuz in serviciu (...)“, se arata in raportul publicat pe bursa de catre conducerea bancii.

Alaturi de Ilie Carabulea, BNR i-a suspendat drepturile de vot si lui Corneliu Tanase, dupa ce a decis ca cei doi au actionat in mod concertat, dupa ce a analizat comportamentul acestora in ultimii trei ani, inclusiv ultimul demers de convocare a AGA pentru schimbarea conducerii. Ilie Carabulea controleaza direct 41,29% din actiunile Carpatica si indirect 4,1% din actiuni, prin intermediul Atlassib SRL si Safa SRL. Corneliu Tanase detine direct 11,22% din actiunile Carpatica si indirect 0,44% prin Atlassib SRL si Safa SRL. Astfel, actiunile cu drept de vot suspendat reprezinta circa 57% din capitalul bancii.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: