Valoarea umflata a ipotecilor, bomba cu ceas in bilantul bancilor

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

Creditele ipotecare neperformante au dat pana acum bancherilor mai putine batai de cap decat cele de consum. Sub linistea de suprafata se ascund insa probleme serioase, legate de valoarea reala a garantiilor

Valoarea reala la care se inchie tranzactiile imobiliare in tara a ramas, ani de zile, o nebuloasa, desi informatiile sunt, teoretic, disponibile in multe locuri si ar putea fi comunicate de institutii ale statului. Cand se incheie un contract de vanzare-cumparare pentru un imobil, pretul tranzactiei este aflat atat de notar (care indeplineste un serviciu public), cat si de autoritatile locale si de Fisc. Realizarea unui index al preturilor reale de piata, bazat pe astfel de informatii, nu s-a facut insa pana acum, deoarece detinatorii datelor respective nu s-au putut pune de acord.

In lipsa unor statistici reale si bazandu-se mai mult pe preturile din anunturi cerute de vanzatori, evaluarea imobilelor a ramas marcata de deficiente care au produs distorsiuni in piata. Pentru sistemul bancar, problema a devenit acuta in ultimii ani: criza a coborat preturile imobilelor, devalorizand, in consecinta, valoarea garantiilor acceptate pentru creditele acordate. La inceput, bancherii nu s-au grabit cu reevaluarea drastica a garantiilor, asteptand o revenire a pietei, care nu s-a mai produs niciodata, si incercand sa evite constituirea de provizioane suplimentare. Explozia creditelor neperformante a scos insa la suprafata dimensiunea problemei ascunse, in conditiile in care la executarile silite nu s-au reusit decat recuperari precare. „Pe ipotecar, recuperarea e cam 35%-36%. Problema e ca exista diferente foarte mari intre valoarea colateralului si ceea ce recupereaza bancile. Rapoartele de evaluare sunt departe de valoarea de piata“, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Potrivit afirmatiilor sale, in urma unor verificari facute in toamna anului trecut la banci, auditorii au gasit chiar evaluari „care depaseau orice limita a bunului-simt”. Au urmat plangeri penale impotriva catorva evaluatori, iar BNR a cerut radierea lor din registrul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR).

Continuarea, in Capital.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: