Mugur Isarescu: dupa 1 ianuarie nu vor fi cresteri majore de preturi

Data publicarii: 15-11-2006
Dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cresterea preturilor nu va avea un impact major asupra populatiei si a inflatiei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa privind raportul asupra inflatiei. "Dupa 1 ianuarie unele preturi vor creste, dar altele vor scadea. Rezultanta nu o stim, dar nu cred ca va fi de un impact semnificativ. Din acest punct de vedere, data de 1 ianuarie 2007 va trece la fel ca orice alta data de 1 ianuarie", a adaugat el. Totusi, scumpirile de anul viitor au determinat BNR sa anticipeze o crestere a inflatiei incepand cu semestrul II din 2007, dupa care aceasta va reveni aproape de 4% la sfarsitul anului viitor. "La sfarsitul acestui an vom avea o inflatie de pana in 5%", a adaugat Isarescu.

Isarescu a precizat ca scumpiri mai importante vor fi provocate de impozitele indirecte sau de scumpirea gazelor naturale si a utilitatilor, incepand cu luna noiembrie.

"Din experienta altor tari care au aderat la Uniunea Europeana stim ca exista un efect al scumpirilor unor anumite tipuri de produse, precum si o egalizare a altor preturi, dar acestea sunt efecte de durata, nu vor avea loc brusc", a precizat guvernatorul BNR.

"Asadar, a concluzionat el, nu stim impactul concret ce-l va avea aderarea asupra preturilor dar stim ca nu va fi un impact major".

In privinta devansarii de catre Guvern a datei de la care s-au scumpit gazele naturale, din 1 noiembrie anul curent in loc de 1 ianuarie 2007, Isarescu a precizat ca aceasta a fost o decizie corecta.

"Devansarea pretului la gaze la 1 noiembrie, in loc de 1 ianuarie 2007, a fost o decizie corecta a Guvernului, intrucat a echilibrat indicatorii economici", a precizat Isarescu.

"Am discutat cu Guvernul aceasta devansare si am ajuns la concluzia ca astfel de masura este de dorit. Guvernul poate astfel sa controleze mai echilibrat preturile, in acest fel fiind atenuate socurile de inflatie. Preturile administrative sunt acele "cocoase" care dau un branci in sus inflatiei si creeaza socuri, iar guvernul are aceasta posibilitate de a echilibra respectivele cocoase", a precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca decizia de scumpire a gazelor, in mod esalonat, a fost luata inca din anul 2004, fiind o conditie pentru aderarea la piata comunitara. "Daca nu ne aliniam pretul gazelor la cele din alte tari europene, am fi fost acuzati ca favorizam producatorii romani in competitia cu cei europeni. Totusi, pentru a proteja populatia fata de aceste scumpiri, Guvernul poate lua masuri sociale, precum ajutoare sociale pentru incalzit si intretinere", a adaugat Isarescu.

El a precizat ca efectele scumpirilor gazelor si a altor preturi se vor vedea in primul trimestru al anului viitor. Acesta este si motivul pentru care BNR anticipeaza o crestere a inflatiei incepand cu trimestrul doi din 2007, urmand ca aceasta sa revina in jur de 4% la inceputul lui 2008.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: