Cat dureaza o procedura de faliment bancar in Romania: 13 ani la Banca Albina

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Sapte falimente au marcat istoria recenta a sistemului bancar - Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor (BIR), Banca Columna, Nova Bank, Banca Romana de Scont (BRS) si Banca Turco-Romana (BTR), iar in contul acestora Fondul de Garantare a Depo¬zite¬lor a achitat deponentilor garan-tati compensatii in suma de peste jumatate de miliard de lei.

In prezent, Fondul nu mai are nicio obligatie de plata, achi¬tarea compensatiilor incheindu-se in 2006, insa are in continuare de recuperat o mare parte din ba¬nii cheltuiti cu despagubirea depo¬nen¬tilor. Potrivit datelor publicate de institutie, in perioada 1999 ��" 2006 platile catre deponentii ga¬ran¬tati s-au ridicat la 512 mil. lei, insa pana la sfarsitul lui 2013 Fondul nu reusise sa recupereze de la bancile in faliment decat 175 mil. lei, adica aproximativ o treime din bani.

Procedura de faliment al unei banci se dovedeste extrem de lunga in Romania: in cazul Bancii Albina, care a intrat in faliment in 1999 dupa ce BNR a descoperit ca datele financiare raportate erau fictive, procedura a fost declarata inchisa de-abia la sfarsitul lui 2012, adica dupa nu mai putin de 13 ani. A fost prima inchidere a unui faliment bancar in care a fost implicat Fondul de Garantare a Depozitelor. Banca Albina fusese infiintata in 1995 prin subscriptie publica si avea ca actionar semnificativ fosta companie de asigurari Ardaf, dar si niste actionari italieni. La data falimentului Fondul avea de recuperat de la Albina creante de circa 60 mil. lei, din care s-au incasat numai 27 mil. lei din care 19 mil. lei au fost alocate distribuirii catre creditori.

Continuarea, pe ZF


Ultimele stiri pe BankNews.ro: