Cu cinci giganti din economia privata, afacerile companiilor de pe Bursa ar creste cu 50%

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Romtelecom este in prezent cea mai mare companie cu capital majoritar privat cu sanse reale sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce statul a selectat la inceputul acestei luni brokerii care vor elabora strategia pentru vanzarea a 45% din actiunile operatorului telecom. Ipotetic vorbind, daca pe BVB s-ar lista alti patru giganti din economia privata, precum Dacia, BCR, Vodafone si Orange, dimensiunea pietei ar creste spectaculos, valoarea totala a afacerilor companiilor listate urmand sa urce cu 50%, depasind 75 mld. lei intr-un an.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) detine 44,99% din actiunile Romtelecom, restul fiind controlate de grupul grec OTE. Pachetul MSI va fi scos in curand la vanzare, statul selectand la inceputul lui martie ca intermediari un consortiu format din firmele de brokeraj romanesti Swiss Capital si BT Securities, si din care mai face parte si cunoscutul grup bancar elvetian UBS Limited.

Reprezentantii statului nu au mentionat inca daca actiunile Romtelecom vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti, sau daca vor fi vandute direct, prin intermediul unui plasament privat. In prezent, brokerii selectati lucreaza la un studiu ce va fi prezentat MSI si in urma caruia statul roman va decide daca bursa reprezinta sau nu cea mai buna solutie.

Varianta BVB pare cea mai probabila avand in vedere ca intermediarii selectati reprezinta firme de brokeraj cu experienta mai degraba in piata bursiera, decat in piata de fuziuni si achizitii. In plus, istoria ultimelor tentative de privatizare sau vanzari de pachete de actiuni la companii de stat arata esecuri rasunatoare in cazul licitatiilor si plasamentelor private (vezi cazurile Oltchim si Cuprumin)i n comparatie cu ultimele doua plasamente inchise cu succes pe bursa (cazurile Nuclearelectrica si Romgaz).

Iunie 2014 este termenul limita pana la care statul ar trebui sa anunte ce se intampla cu actiunile Romtelecom pe care inca le detine.

Romtelecom a inchis anul 2013 cu venituri de 2,69 mld. lei, cifra care ar plasa compania pe locul patru (dupa Petrom, Rompetrol si Romgaz) daca ar fi sa o comparam cu incasarile celorlalte societati listate pe BVB.

Continuarea, pe Wall-Street.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: