Atuul Rusiei in fata sanctiunilor: Exporturi anuale de petrol si gaze de 160 de miliarde de dolari

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Statele Unite si Europa au inceput sa impuna sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei, dar exporturile anuale de petrol si gaze in valoare de 160 miliarde de dolari in aceste regiuni ar putea fi cea mai eficienta arma a lui Vladimir Putin pentru limitarea masurilor punitive.

SUA si aliatii europeni au putine mijloace pentru a-l opri pe Putin, chiar daca au avertizat Rusia sa nu anexeze Crimeea dupa referendumul de duminica, relateaza Bloomberg.

Uniunea Europeana a impus luni interdictii de calatorie si inghetari de active pentru 21 de persoane, iar presedintele Barack Obama a emis un ordin prin care vor fi sanctionati sapte rusi.

Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, a exportat in 2012 petrol, gaze si carburanti in valoare de 160 de miliarde de dolari, in SUA si Europa.

Sanctionarea exporturilor rusesti ar priva guvernul de la Moscova de valuta, dar pretul pentru consumatorii europeni ar fi prea mare, iar planurile lui Putin ar putea sa nu fie oprite, a declarat Jeff Sahadeo, director la Institute of European, Russian and Eurasian Studies, la Carleton University.

Continuarea, pe Mediafax.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: