Guvernul vrea refinantarea certificatelor de trezorerie prin titluri de stat in euro

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Guvernul vrea sa imbunatateasca in viitor administrarea datoriei publice prin diverse politici, precum sustinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinantarea certificatelor de trezorerie prin titluri de stat in euro, folosirea derivatelor financiare, potrivit ministrului Liviu Voinea.

"In viitor vom imbunatati managementul datoriei publice, printr-o serie de politici inovatoare, printre care sustinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinantarea certificatelor de trezorerie si titlurilor de stat in euro, folosirea derivativelor financiare si operatiuni pe piata secundara a titlurilor de stat si va fi modificata legislatia pentru a permite astfel de operatiuni", a declarat marti ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la conferinta internationala organizata de Aspen Institute la Banca Nationala a Romaniei, pe tema finantarii economiilor din zona non-euro.

El a punctat cateva dintre avantajele obtinute de Romania in ceea ce priveste finantarea datoriei publice.

Astfel, necesarul de finantare publica al Romaniei este in scadere in acest an cu zece miliarde de lei fata de anul trecut, urmand sa scada cu inca 14 miliarde lei in 2015, pe de o parte prin reducerea deficitului bugetar continuata in 2013 si care se va observa si in acest an, iar pe de alta parte prin costurile mai reduse si extinderea maturitatii de finantare a datoriei guvernamentale.

"Riscul de refinantare este in scadere. Este foarte important acest lucru, mai ales in contextul unui soc extern asa cum vedem in zilele acestea ca poate aparea. Riscul de refinantare trebuie redus prin cresterea maturitatii. In ultimul an am crescut maturitatea medie cu jumatate de an, de la 3,9 la 4,4 ani a datoriei publice, pe datoria externa avem chiar 5,5 ani peste maturitatea medie. De asemenea, trebuie sa ai o pondere cat mai mica a datoriei care-ti vine la scadenta in urmatoarele 12 luni si aceasta pondere a scazut de la 24% la 19% si tintim sa mearga catre 10% in urmatorii ani", a mentionat Voinea.

Continuarea, pe Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: