Guvernul analizeaza oportunitatea unei linii de finantare de 700-800 milioane euro/an de la Banca Mondiala

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Guvernul analizeaza oportunitatea unei linii de finantare de 700-800 de milioane de euro pe an de la Banca Mondiala /BM/, pentru finantarea deficitului bugetar in anii urmatori, dupa modelul polonez, a declarat marti ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la o conferinta organizata de Institutul Aspen la BNR.

In 2013, Romania a tras 700 de milioane de euro din imprumutul de la BM, pentru finantarea deficitului bugetar.

Voinea a precizat ca MFP vrea sa imbunatateasca managementul datoriei publice printr-o serie de politici, printre care sustinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinantarea certificatelor de trezorerie si titlurilor de stat in euro, folosirea derivativelor financiare si operatiuni pe piata secundara a titlurilor de stat, legislatia urmand sa fie modificata pentru a permite astfel de operatiuni.

Necesarul de finantare al Romaniei este in scadere cu 10 miliarde de lei in 2014 fata de 2013 si se va reduce cu alte 14 miliarde de lei in 2015 fata de 2014, a declarat ministrul delegat pentru Buget.

Aceasta evolutie este datorata reducerii deficitului bugetar si costurilor mai scazute cu datoria guvernamentala, a precizat Voinea.

De asemenea, riscul de refinantare a scazut prin cresterea maturitatii medii a datoriei publice cu jumatate de an in ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungand la 5,5 ani pentru datoria externa.

Datoria scadenta in urmatoarele 12 luni s-a redus ca pondere in totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autoritatile tintesc un nivel de 10% in anii urmatori, a afirmat Voinea.

Continuarea pe AGERPRES.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: