Decizie surprinzatoare: ICCJ este de acord ca dobanda creditelor unor clienti BCR sa scada la 2%

Data publicarii: 19-03-2014 | Finante-Banci

O noua rasturnare de situatie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in razboiul dintre clienti si banci. Instanta cu cel mai inalt grad din Romania a decis ca doi clienti ai Bancii Comerciale Romane sa plateasca doar Euribor + marja de 1,2-1,5 pp in patru contracte de credit, confirmand decizia instantelor inferioare. Decizia ICCJ vine la scurta vreme dupa ce magistratii acesteia au decis ca dobanda interna a BCR este abuziva, dar ca instanta nu o poate echivala cu Euribor. De asemenea, pana acum niciun client al BCR nu obtinuse de la ICCJ echivalarea dobanzii interne cu Euribor.

Curtea suprema a respins recursul BCR intr-un litigiu privind patru contracte de credit incheiate intre V. si A.O. Mateescu (avocat, membru al baroului Brasov) si banca in 2007. Potrivit deciziei instantelor, dobanda de referinta variabila a bancii (DRV) este echivalentul cotatiei Euribor, la care se va adauga marja din contract de 1,2 sau 1,5 puncte procentuale, dupa caz. Dobanda totala va scadea de la aproximativ 10% la sub 2%.

Cei doi brasoveni au luat patru credite de la BCR in toamna anului 2007. Un credit de 62.500 de euro (refinantare), un credit cu garantie ipotecara de 35.000 de euro, urmat de alte contracte de 36.000 de euro, respectiv 29.350 de euro la cateva luni distanta.

In noiembrie 2008, la aproximativ un an de la data semnarii contractelor, BCR instiinteaza clientii ca dobanda a crescut.

Dupa un an cu o dobanda fixa mica, clientul urma sa plateasca o dobanda curenta formata din „dobanda de referinta variabila a BCR, care se afiseaza la sediile bancii, la care se adauga o marja fixa, de 1,2 puncte procentuale (sau 1,5 pp, in functie de contract).

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: