Seful BVB: In drumul spre statutul de piata emergenta, vor veni fluxuri mari de capital

Data publicarii: 20-03-2014 | Finante-Banci

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a spus la o conferinta organizata ieri de ZF ca Romania poate atrage investitii mari pana in 2017, anul-tinta al intrarii in liga pietelor emergente.

Obiectivul strategic pe care il au cei care conduc si activeaza pe piata de capital - BVB, ASF, brokeri si investitori - este promovarea pie¬tei de capital in categoria pietelor emergente. Mutarea va pune Romania pe harta unor fonduri ce au la dispozitie pentru investitii peste 1.400 miliarde de dolari. Acum Romania, prin bursa de la Bucuresti, este calificata drept piata de frontiera la care se uita fonduri de peste o suta de ori mai mici.

„Bursa de la Bucuresti poate deveni piata emergenta nu mai devreme de anul 2017. Alaturi de ridicarea barierelor, trebuie sa fie parcurse o serie de etape tehnice de precalificare. Insa vor exista mari avantaje pentru bursa chiar dinainte de a deveni piata emergenta, pentru ca primii pasi pe care ii facem spre calificare vor atrage investitori noi si fluxuri noi de capital din partea fondurilor care se pregatesc de upgradarea pietei“, a spus Ludwik Sobolewski (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul confe¬rintei „Bursa romaneasca, piata emergenta“ organizata ieri de Ziarul Financiar.

Principalul indicator care va arata cat de pregatita este bursa sa devina emergenta este valoarea zilnica a tranzactiilor. Acum, tranzactiile sunt de 7-8 milioane de euro, iar tinta este de 50-70 milioane de euro.

„Pentru a fi relevanti, bursa are nevoie de volume zilnice de tran¬zac¬tionare de 50-70 milioane de euro. Pentru a ajunge la aceste cifre avem nevoie de o infrastructura mai buna si reglementari actualizate prin eliminarea celor opt bariere. Sper ca in doi-trei ani sa ajungem la aceste volume. Cred ca vom deveni bursa emergenta inainte ca economia sa intre in zona euro“, a spus Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD.

Continuarea, in ZF.