Persoanele fizice vor putea plati in numerar la cumpararea de case si masini in limita a 10.000 lei

Data publicarii: 20-03-2014 | Finante-Banci

Finantele au eliminat din proiectul de lege privind platile in numerar interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu banii jos si au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumparare, la fel ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice.

"O modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora. In acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. In cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

La finele lunii februarie, in urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat ca vor lua in calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzactiile cu imobile si autovehicule platite in numerar, de 10.000 lei, ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice, sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.

"A fost o propunere ca in zona tranzactii imobile si cu autovehicule sa existe totusi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care exista in general pentru tranzactii intre persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru ca sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare si ar trebui sa fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzactiile sa se faca totusi prin instrumente de plata fara numerar", a spus Manolescu.

Continuarea, pe Mediafax.