Ce vor cei mai mari investitori romani de la Bursa

Data publicarii: 20-03-2014 | Finante-Banci

Investitia in actiuni devine esentiala pentru performanta fondurilor de pensii, dar acestea nu prea au ce cumpara de la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit oficialilor Asociatiei Pesniilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Oferte publice de actiuni si obligatiuni si accesul la clase alternative de investitii (real estate, private equity, etc.) vor fi esentiale in anii urmatori" pentru fondurile de pensii, ca si pentru dezvoltarea pietei, potrivit oficialilor Asociatiei Pesniilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

Decocamdata, insa, oferta de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este inca saraca, fata de potentialul de investitii al fondurilor de pensii, in ciuda ofertelor publice initiale ale Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN) de anul trecut.

Fondurile de pensii vor avea la dispozitie echivalentul a circa 500 de milioane de euro pentru noi oferte publice de actiuni sau obligatiuni in 2014 si 2015.

„Focusul ramane pe companiile romanesti, insa ofertele sunt rare la BVB" si, fara imbogatirea si diversificarea ofertei Bursei de la Bucuresti, fondurile de pensii vor fi nevoite sa se indrepte catre alte piete europene. Unele au si facut-o, asa cum se va vedea mai jos.

Fondurile de pensii au deja 2,8 miliarde de lei in actiuni si fonduri mutuale, fondurile cu contributie obligatorie avand peste 2,2 miliarde de lei direct plasate la Bursa si 425 de milioane de lei, prin fondurile deschise de investitii (mutuale).

Continuarea, pe Economica.