Ce vinde si ce cumpara Romania din Rusia. Cat mai suntem de dependenti

Data publicarii: 21-03-2014 | Finante-Banci

Romania este importator net in relatie cu Federatia Rusa. Depindem de ei pentru a ne aproviziona cu combustibili si uleiuri minerale, dar le vindem medicamente.

 Anul trecut Romania a avut un deficit comercial cu Federatia Rusa in valoare de 977 de milioane de euro, importurile totalizand peste 2,3 miliarde de euro, potrivit unei analize furnizateECONOMICA.NET de catre Institutul National de Statistica. Daca ne uitam cu 10 de ani in urma insa, se poate constata ca "dependenta" tarii noastre de marfurile din Rusia s-a diminuat, dat fiind ca in 2003 statistica raporta un deficit comercial net in valoare de 1,7 miliarde de euro. Valoarea marfurilor aduse din Rusia se cifra atunci la peste 1,75 miliarde de euro, in timp ce expoturile se limitau la putin peste 46 milioane de euro.

In schimb, comparativ cu acum 20 de ani, relatiile comerciale romano-ruse sunt mult in defavoarea noastra. La nivelul anului 1993 am importat in valoare de  652,4 milioane de euro si am exportat in valoare de 188,2 milioane de euro, deficitul fiind de 464,2 milioane de euro.

Cel mai mult in ponderea importurilor din Federatia Rusa cantaresc combustibilii si uleiurile minerale (1,9 miliarde de euro), cauciuc si articole din cauciuc-66 de milioane de euro, produse din fonta si fier- 27,2 milioane de euro, hartie si carton-22 de milioane de euro, cazane, turbine si motoare -14,8 milioane de euro.

In schimb, exportam cu preponderenta produse farmaceutice-89,6 milioane de euro, uleiuri esentiale- 71,9 de milioane de euro sau lemn-55, 2 milioane de euro.

In 2013, balanta comerciala a inregistrat un deficit de peste 1 miliarde de euro, in defavoarea Romaniei. Totusi, structura exporturilor si a importurilor ne avantajeaza. Astfel, pe primul loc la importuri este titeiul, cu 1,3 miliarde de euro, apoi gazele cu 400 de milioane de euro, in scadere cu mai mult de euro fata de gazul importat in 2012. In Top 5 importuri mai gasim si minereul de fier, alta materie prima.

Desi exporturile noastre sunt de doar 1,38 miliarde de euro, Top 5 produse vandute in Rusia contine numai produse de valoare adaugata mare. Astfel, primele trei locuri sunt ocupate  de motoare, caroserii si cutii de viteza pentru autovehicule, cel mai probabil pentru fabrica Renault. Apoi, urmeaza medicamentele si alte componente auto.

Daca in anii trecuti, rusii asigurau mare parte din importurile de titei ale Romaniei, acum mai asigura doar ceva mai putin de o treime. Astfel, din cele 3,3 miliarde de euro dati pe titei, doar 1,3 e pentru cel rusesc.

Titeiul este pe primul loc in topul produselor de import ale Romaniei, explicabil prin faptul ca doua dintre cele trei mari rafinarii ale tarii, Petrotel si Petromidia, functioneaza cu titei din Rusia si Kazahstan.

SURSA: Economica

Ultimele stiri pe BankNews.ro: