Finante: Comisioanele interbancare trebuie plafonate, acum fiind printre cele mai mari din Europa

Data publicarii: 21-03-2014 | Finante-Banci

Comisioanele interbancare vor fi plafonate la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, se arata in noul proiect de lege privind intarirea disciplinei financiare, publicat de Ministerul de Finante.

Proiectul de lege privind intarirea disciplinei financiare se afla in dezbatere de aproape doua luni. Ministerul de Finante a publicat, miercuri, cea mai recenta forma a proiectului. Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu a declarat ca modificarile propuse de limitare a platilor in numerar si utilizarea cardurilor sunt prioritpti ale mandatului sau.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, nivelul comisionului interbancar este acum: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii achizitoare (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca acceptanta bancii emitente.

„Pentru fiecare tranzactie comerciantul plateste bancii sale (banca acceptanta) o taxa numita taxa de serviciu, formata din comisionul interbancar, precum si alte costuri aferente serviciilor oferite de catre banca. Comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori”, se arata in document. In Romania comisioanele interbancare stabilite in sistemele Visa si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, precizeaza Finantele.

Plafonarea comisioanelor interbancare este o masura in contrapondere la limitarea tranzactiilor in numerar care ar urma sa creasca numarul utilizatorilor de carduri si a tranzactiilor cu cardul. Ambele decizii au ca scop reducerea evaziunii fiscale, potrivit Ministerului de Finante.

SURSA: Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: