Patru milioane de proprietari au platit anul trecut 130 mil. euro pentru a-si asigura casele

Data publicarii: 25-03-2014 | Finante-Banci

Asiguratorii locali aveau la sfarsitul anului trecut patru milioane de contracte de asigurari de locuinte in vigoare, cu circa o jumatate de milion de polite mai mult decat in decembrie 2012, determinanta pentru aceasta evolutie fiind accelerarea afacerilor pe segmentul politelor obligatorii in a doua jumatate a anului trecut, potrivit datelor Autori¬ta¬tii de Supraveghere Financiara (ASF).

Asigurarile facultative au stagnat in apropierea nivelului de 3,3 milioane de contracte, din ce in ce mai putini clienti ale caror polite au expirat fiind convinsi de asiguratori sa incheie un nou contract. Fata de nivelul record din 2011, cand numarul total al politelor de asigurare ajunsese la aproximativ cinci milioane, din piata au disparut un milion de contracte. Clientii au renuntat sa-si mai asigure casele pe fondul modificarilor frecvente ale legii privind obligativitatea asigurarii locuintelor, dar si in contextul in care ultimii ani nu au consemnat evenimente catastrofale majore (cutremure, inundatii), care sa scoata in evidenta nevoia de asigurare.

Asiguratorii afirmau inca din toamna anului trecut ca se observa un trend clar de incetinire a vanzarilor pe acest segment. Anul trecut, companiile de asigurari au vandut polite facultative de locuinte in valoare de 569 milioane de lei (130 mil. euro), cu echivalentul a numai 3 milioane de lei peste nivelul din 2012.

Pe asigurari obligatorii, compania care emite aceste polite – PAID – a in¬re¬gistrat subscrieri de 60 mil. lei (13,5 mil. euro), de trei ori mai mult decat in anul anterior. Politele obligatorii acopera doar pagubele produse de cutremure, alunecari de teren si inundatii in limita a 10.000 sau 20.000 de euro si costa 10 si respectiv 20 de euro pe an. De anul trecut asigurarile obligatorii pot fi achizitionate si de la asiguratorii nonmembri ai PAID, care au semnat un parteneriat de colaborare cu societatea. De altfel van¬za¬rile mai mari de polite PAD din a doua jumatate a anului trecut se datoreaza acestor parteneriate. Politele facultative sunt mai scumpe pentru ca acopera mai multe riscuri, iar locuintele sunt asigurate la valoarea reala. Tariful mediu al unei polite facultative a locuintei ajunge in prezent la circa 40 de euro anual.

Continuarea, in ZF.